Antena Meniu Search
x

Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la o bază a Forţelor Aeriene olandeze din Eindhoven, în sudul Olandei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde pentru ca avioane de luptă americane F-16 să fie trimise la Kiev.

de Redactia Observator

la 20.08.2023, 14:24

Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte
Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte - Twitter

Preşedintele ucrainean, care sâmbătă a fost în vizită în Suedia, a aterizat la Eindhoven în jurul prânzului, ora locală, a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului olandez. El a fost întâmpinat de premierul oldanez Mark Rutte.

Olanda, împreună cu Danemarca, a condus în ultimele luni eforturile internaţionale de a antrena piloţii ucraineni pentru F-16 şi de a livra în cele din urmă avioanele pentru a ajuta la contracararea superiorităţii aeriene a Rusiei, ale cărei forţe au invadat Ucraina în februarie 2022.

"Problema principală este F-16 pentru Ucraina pentru a ne proteja poporul de teroarea rusă. Suntem din ce în ce mai puternici", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram. Agenda sa de lucru în Ţările de Jos include, de asemenea, discuţii despre Summitul Global al Păcii şi despre aducerea Rusiei în faţa justiţiei, a precizat Zelenski.

Preşedintele se va întâlni cu premierul olandez Mark Rutte la o bază aeriană militară din Eindhoven, a precizat biroul lui Rutte, fără a oferi mai multe detalii. Rutte a declarat în luna mai că Olanda ia serios în considerare livrarea de avioane F-16 pentru Ucraina, dar nu este clar câte şi când vor fi disponibile.

Pe acelaşi subiect

A început instruirea piloţilor ucraineni pe F-16

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că instruirea piloţilor ucraineni pentru a opera F-16 deja a început, dar a adăugat că va dura cel puţin şase luni şi posibil mai mult pentru a instrui şi inginerii şi mecanicii. Instruirea va avea loc în Danemarca şi România, au declarat oficialii unei coaliţii de 11 naţiuni care participă la acest efort.

Ucraina, care vrea ca mai multe zeci de piloţi să fie instruiţi, a declarat săptămâna trecută că nu se aşteaptă să poată folosi avioane F-16 în această toamnă sau iarnă. Olanda ar putea livra F-16 Ucraina, în condiţiile în care forţele sale armate fac tranziţia către noile avioane de luptă F-35.

Potrivit cifrelor Ministerului olandez al Apărării, Olanda are în prezent 24 de F-16 operaţionale, care vor fi scoase din uz până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane fabricate de Lockheed Martin sunt disponibile în prezent pentru vânzare, dintre care 12 au fost vândute provizoriu.

Sâmbătă, Zelenskiy s-a aflat în Suedia, unde a discutat despre posibilitatea de a primi avioane Gripen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte