Antena Meniu Search
x

Zelenski: Vom lăsa Rusia fără nave până la sfârșitul războiului dacă ne sunt atacate porturile în continuare

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că ar putea rămâne fără nave dacă forțele Moscovei continuă să atace porturile ucrainene, potrivit ziarului argentinian La Nacion, citat de CNN

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 11:31

Zelenski: Vom lăsa Rusia fără nave până la sfârșitul războiului dacă ne sunt atacate porturile în continuare
Volodimir Zelenski - Profimedia

Președintele ucrainean a declarat că Ucraina nu are atâtea arme ca Rusia, dar dacă va continua să lovească flota rusă, Moscova ar putea rămâne fără nave până la sfârșitul războiului. Declaraţiile au fost făcute duminică pentru presa din America Latină, după ce dronele maritime ucrainene au lovit în ultimele zile un petrolier rusesc și o navă de război.

Zelenski avertizează Rusia că ar putea rămâne fără nave dacă atacurile asupra porturilor ucrainene nu se opresc

"Asta vrem să le arătăm...Ucraina va răspunde cu siguranță la orice atac asupra populației civile și a coridoarelor de cereale", a transmis Zelenski. "Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră și să o blocheze cu rachete, atunci Ucraina va face același lucru, ceea ce reprezintă o apărare legitimă a capacităților Ucrainei", a adăugat el.

Națiunile Unite au condamnat recentele atacuri ale Rusiei asupra depozitelor de cereale din Ucraina. Decizia Moscovei de a se retrage din acordul de la Marea Neagră și atacurile repetate asupra porturilor și infrastructurii ucrainene "provoacă daune insurmontabile sectorului agricol din Ucraina și ar putea accentua și mai mult foametea pentru cei mai săraci oameni din lume", a evaluat Denise Brown, coordonator umanitar al ONU pentru Ucraina. 

Ministerul Agriculturii de la Kiev susţine că exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut până la 2,56 milioane de tone în sezonul iulie 2023-iunie 2024, în creştere faţă de două milioane de tone în acelaşi moment al sezonului trecut.

Potrivit, ucrainenilor, exporturile pentru întregul sezon 2022/2023 s-au ridicat la 49 de milioane de tone, depăşind exporturile de 48,4 milioane de tone înregistrate în sezonul anterior. Majoritatea exporturilor de cereale în sezonul 2022/2023 s-au derulat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, în conformitate cu un acord intermediat de ONU şi Turcia în luna iulie a anului trecut pentru a răspunde la o criză alimentară mondială, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia şi blocada porturilor ucrainene. Rusia a părăsit acest acord la data de 17 iulie pe motiv ca solicitările Moscovei referitoare la relaxarea sancţiunilor impuse pentru exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti nu au fost îndeplinite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Zelenski: Vom lăsa Rusia fără nave până la sfârșitul războiului dacă ne sunt atacate porturile în continuare