Antena Meniu Search
x

Zi ISTORICĂ pentru UE! Summit fără Marea Britanie

Zi istorică astăzi pentru Uniunea Europeană, care îşi decide pentru prima dată viitorul fără ca la masa discuţiilor să ia parte Marea Britanie. 27 de şefi de state şi guverne se întâlnesc la Bratislava într-un summit informal.

Vezi și

Zi istorică astăzi pentru Uniunea Europeană, care îşi decide pentru prima dată viitorul fără ca la masa discuţiilor să ia parte Marea Britanie. 27 de şefi de state şi guverne se întâlnesc la Bratislava într-un summit informal.

Pe agenda adoptată a reuniunii din capitala slovacă a Celor 27, la care nu participă partenerul lor britanic, se află dublarea Planului de investiţii Juncker, iar subiectele se întind până la marcarea a 60 de ani de la Tratatul fondator de la Roma al Comunităţii Europene, în martie 2017.

Securitatea, apărarea, creşterea economică şi tineretul sunt priorităţile, nu tocmai noi, impuse după lovitura referendumului britanic de la 23 iunie şi pregătite de către cuplul franco-german.

Imperativul în privinţa Uniunii Europene este trecerea la viteza superioară şi recucerirea opiniei publice. Altfel blocul riscă să se disloce.

"Dorim ca îngrijorările populaţiilor noastre să se calmeze şi ca Europa să fie din nou sinonimul speranţei şi viitorului", a declarat joi Angela Merkel despre "planul de la Bratislava", într-o întâlnire, la Paris, cu François Hollande.

"Noi nu vrem să lăsăm pe nimeni la marginea drumului", a spus cancelarul german, care s-a declarat convins că celelalte state membre se vor asocia propunerilor Berlinului, Parisului şi Comisiei Europene.

"Există o voinţă adevărată de a avansa", a apreciat ea.

La sosirea sa la Bratislava, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, a pledat pentru "o evaluare sobră şi sincer onestă a situaţiei".

"Lucrul de care avem nevoie în prezent este un scenariu optimist pentru viitor", a declarat el. "Eu nu am nicio îndoială cu privire la acest lucru, însă asta necestă un diagnistic realist al cauzelor Brexitului şi consecinţelor lui politice asupra întregii Europe", a subliniat preşedintele Uniunii Europene.

Însă intenţiile Regatului Unit rămân foarte vagi. Premierul britanic Theresa May cere timp, iar fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care va negocia din partea Parlamentului European în acest dosar, vrea să încheie negocierile înaintea alegerilor europene din 2019, la fel ca majoritatea capitalelor europene.

Înainte de orice negocieri, Londra trebuie să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea unei ţări din UE, un gest pe care ragatul nu-l va face până la sfârşitul lui 2016.

"Theresa May spune «Brexitul este Brexit», dar nu e nimic nimic în spate", îşi exprimă iritarea un diplomat francez. "Această incertitudine este prejudiciabilă pentru toată lumea. Este necesar să fie menţinută coeziunea Celor 27 pentru a exercita presiuni asupra Londrei", subliniază el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zi ISTORICĂ pentru UE! Summit fără Marea Britanie