Antena Meniu Search
x

Ziua în care se decide viitorul Cataloniei. Guvernul spaniol ar putea suspenda independenţa regiunii

Au mai rămas doar câteva ore până la expirarea ultimului termen dat de guvernul de la Madrid conducerii catalane, pentru a renunţa la independenţă.

Vezi și

Au mai rămas doar câteva ore până la expirarea ultimului termen dat de guvernul de la Madrid conducerii catalane, pentru a renunţa la independenţă. Dacă, până la ora 10, ora locală, nu se face o declaraţie în acest sens, autonomiea Cataloniei ar putea fi suspendată.

Cu o zi înaintea expirării cel de-al doilea termen acordat liderului catalan, premierul spaniol i-a adresat acestuia un apel solemn, în aula Parlamentului de la Madrid.

MARIANO RAJOY, premierul spaniol:

Singurul lucru pe care i-l cer domnului Puigdemont este să acţioneze înţelept, echilibrat, să pună pe primul loc interesul tuturor cetăţenilor, al tuturor spaniolilor şi catalanilor.

Guvernul spaniol susţine că Puigdemont nu face decât să menţină confuzia deoarece nu precizează clar dacă a declarat sau nu, săptămâna trecută, independenţa Cataloniei. Dar liderii spanioli adaugă că, dacă secesiunea va fi confirmată, nu vor avea de ales şi vor suspenda statutul de autonomie al regiunii, în temeiul articolului 155 din Constituţie.

SORAYA SAENZ DE SANTAMARIA, vicepremierul spaniol:

Dacă nu va îndeplini cererea noastră, dl Puigdemont va provoca punerea în aplicare a articolului 155 şi cred că obiectivele unei asemenea decizii sunt clare pentru toţi.

Carles Puigdemont a făcut o declarație simbolică de independență după referendumul pe acest subiect, de la 1 octombrie. Dar, îndată după aceea, el a suspendat declaraţia şi a solicitat un dialog cu guvernul spaniol, care, însă, a refuzat. Acum, Puigdemont şi partidul său avertizează că o eventuală decizie dură a guvernului de la Madrid va fi urmată printr-o replică pe măsură.

În acelaşi timp, la Barcelona a avut loc o nouă manifestaţie a celor ce se opun separării de Spania dar, poate şi din cauza ploii, participarea NU a fost prea numeroasă. Analiştii politici relevă că eventuala decizie de a invoca articolul 155 trebuie aprobată de parlamentul spaniol, deci nu va fi aplicată imediat. Iar unii jurişti contestă chiar interpretarea pe care guvernul o dă acelui articol al constituţiei. Astfel, criza s-ar putea prelungi deşi ambele părţi susţin că doresc dialogul şi revenirea la normalitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Ziua în care se decide viitorul Cataloniei. Guvernul spaniol ar putea suspenda independenţa regiunii