A murit Robert Mugabe, președinte în Zimbabwe timp de 30 de ani
Robert Mugabe, fostul președinte al statului Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani. Mugabe, prieten cu Nicolae Ceaușescu, a condus țara cu o mână de fier mai bine de 30 de ani.

Robert Mugabe, fostul președinte al statului Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani. Mugabe, prieten cu Nicolae Ceaușescu, a condus țara cu o mână de fier mai bine de 30 de ani.
Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.
Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat, după ce a criticat guvernul de acolo în 1964.
În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat.
- O firmă a dat lovitura după ce a început să vândă online săpunuri cu bustul lui Ceauşescu. S-a ales cu...
- MAI scoate la concurs peste 250 de locuri pentru ofițeri și subofițeri. Cum se face înscrierea și când au loc...
- Laborator de droguri ca-n filme, descoperit la Timișoara după ce un tânăr implicat a cerut ajutor la 112
- "Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina...
- Mașină făcută scrum pe o alee din Drobeta Turnu Severin. Şoferul a provocat incendiul dintr-o greșeală banală...
Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului, scrie news.ro.
Considerat un erou al războiului de independenţă, Mugabe a pus căluş opoziţiei, iar politicile sale au ruinat țara, una dintre cele mai sărace din Africa. Zimbabwe are o rată a șomajului de 95%.
Oamenii au dansat de bucurie când și-a dat demisia
Preşedintele statului Zimbabwe a acceptat să renunţe la putere la sfârșitul anului 2017. Fost prieten al lui Nicolae Ceauşescu, Robert Mugabe a fost supus unor presiuni uriaşe. În scrisoarea transmisă Parlamentului ţării, el a precizat că demisia sa are efect imediat.
La aflarea veştii, oamenii au ieşit în stradă şi au sărbătorit. Au cântat şi au dansat de bucurie că Zimbabwe intră într-o nouă eră.
Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni.
La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează