Antena Meniu Search
x

Curs valutar

A murit Robert Mugabe, președinte în Zimbabwe timp de 30 de ani

Robert Mugabe, fostul președinte al statului Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani. Mugabe, prieten cu Nicolae Ceaușescu, a condus țara cu o mână de fier mai bine de 30 de ani.

de Daniel Murărescu

la 06.09.2019 , 09:04

A murit Robert Mugabe Robert Mugabe a încetat din viață la vârsta de 95 de ani - Abaca Press / AA / ABACA via Hepta

Robert Mugabe, fostul președinte al statului Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani. Mugabe, prieten cu Nicolae Ceaușescu, a condus țara cu o mână de fier mai bine de 30 de ani.

Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat, după ce a criticat guvernul de acolo în 1964.

Articolul continuă după reclamă

În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat.

Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului, scrie news.ro.

Considerat un erou al războiului de independenţă, Mugabe a pus căluş opoziţiei, iar politicile sale au ruinat țara, una dintre cele mai sărace din Africa. Zimbabwe are o rată a șomajului de 95%.

Oamenii au dansat de bucurie când și-a dat demisia

Preşedintele statului Zimbabwe a acceptat să renunţe la putere la sfârșitul anului 2017. Fost prieten al lui Nicolae Ceauşescu, Robert Mugabe a fost supus unor presiuni uriaşe. În scrisoarea transmisă Parlamentului ţării, el a precizat că demisia sa are efect imediat.

La aflarea veştii, oamenii au ieşit în stradă şi au sărbătorit. Au cântat şi au dansat de bucurie că Zimbabwe intră într-o nouă eră.

Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » A murit Robert Mugabe, președinte în Zimbabwe timp de 30 de ani