Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Evenimentele din 1918 explicate

Românii din întreaga lume se pregătesc să sărbătorească, în măsura posibilităţilor ziua de 1 Decembrie, respectiv Ziua Naţională a României sau, mai exact, 106 ani de la Marea Unire din 1918.

de Redactia Observator

la 29.11.2024 , 16:13

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, se proclama Marea Unire a românilor într-un singur stat Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, se proclama Marea Unire a românilor într-un singur stat - wikipedia.org

România a trecut prin numeroase momente tumultoase de-a lungul istoriei, însă câteva dintre ele ne-au reprezentat pe noi ca neam şi au dus, în cele din urmă, la Marea Unire din 1918.

A fost, practic, momentul în care vorbitorii de limba română s-au unit într-un singur stat şi sub un singur nume, România, nume pe care l-au purtat cu mândrie în suflet de atunci şi până în prezent.

Ce evenimente sărbătorim pe 1 Decembrie 

Articolul continuă după reclamă

Cum spuneam, pe 1 Decembrie sărbătorim, practic, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar evenimentul a fost doar ultimul dintr-un şir de evenimente care au dus la îndeplinirea acestui obiectiv.

Pe acelaşi subiect

Vă reamintim că, în urmă cu sute de ani, Mihai Viteazul s-a proclamat voievod şi domn al Ţării Româneşti, Moldovei şi Ardealului, unind, practic, cele trei ţări sub sceptrul său, iar în ianuarie 1859 se produce aşa-numita Mică Unire, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales, la interval de aproape trei săptămâni, domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti.

Ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918

Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Adunarea a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad CNRC, la care au participat 1228 de deputați pentru a vota Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se pecetluia, practic, Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. 

Locul desfășurării a fost vechea sală a Cercului Militar din Alba Iulia, spațiu ce poartă astăzi numele de Sala Unirii. Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit Rezoluția Adunării Naționale, iar documentul a fost susţinut de Iuliu Maniu şi aprobat de toţi cei prezenţi la eveniment.

Importanţa acestei zile în istoria României 

Ziua de 1 Decembrie a fost una extrem de importantă în istoria României. Pe lângă Marea Unire de la 1918, ziua de 1 Decembrie a fost importantă şi în contextul Războiului de Independenţă purtat în perioada 1877-1878.

De asemenea, românii s-au "agăţat" de-a lungul timpului de ziua de 1 Decembrie pentru sporirea dorinţei de a avea o identitate naţională şi de a renaşte în momentele dificile.

Când a devenit 1 Decembrie Ziua Naţională a României 

Puţină lume îşi mai aduce aminte că ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României abia în 1990, în urma unei legi promulgate de preşedintele ţării de la momentul respectiv, Ion Iliescu.

De-a lungul timpului, România a mai sărbătorit Ziua Naţională pe 24 ianuarie, în perioada 1861-1866, în onoarea Unirii Principatelor Române din ianuarie 1859, pe 10 mai, în perioada 1869-1947, şi pe 23 august, în perioada 1948-1989, ultima zi cu trimitere la momentul în care România ar fi fost eliberată de Armata Roşie în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri sociale » Ce sărbătorim pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Evenimentele din 1918 explicate