Antena Meniu Search
x

Cum începe școala în România. Ministrul Educației: Aproape 100.000 elevi în scenariul roșu

Doar în 11 judeţe din România nu există unitate de învăţământ care să înceapă școala în scenariul roşu, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Ea a precizat că toată lumea a fost mobilizată în sistemul de educaţie şi fiecare unitate de învăţământ a fost verificată de către inspectori.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 13.09.2020, 20:40

Cum începe școala în România. Ministrul Educației: Aproape 100.000 elevi în scenariul roșu
Ministrul Educației, Monica Anisie - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
  • 12.423 școli în scenariul verde
  • 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre aflate în carantină

Monica Anisie a anunţat, la finalul videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, că în acest moment sunt 11 judeţe din ţară unde unitățile de învățământ încep doar în scenariul galben sau verde.

  • Harghita
  • Hunedoara
  • Caraș-Severin
  • Ialomița
  • Bihor
  • Vâlcea
  • Tulcea
  • Botoșani
  • Bistrița-Năsăud
  • Covasna
  • Vaslui

În total, în conformitate cu deciziile luate de Comitetele pentru Situații de Urgență, situația unităților de învățământ la nivelul întregii țări este:

  • 12.423 școli în scenariul verde
  • 4.915 școli în scenariul galben, hibrid
  • 263 de școli în scenariul roșu, cu elevi care nu încep anul școlar în bănci

Aveți un copil care a început școala? Cum vă descurcați? Ce vă lipsește în școli sau cum decurg cursurile online? Așteptăm să ne trimiteți pe Facebook sau pe aplicația Observator informații despre situații deosebite, poze sau video.

Cum începe școala în București

Nicio unitatate de învățământ din Capitală nu începe anul școlar în scenariul verde, potrivit ministrului. Monica Anisie a declarat, în conferință de presă, că 607 unități de învățământ din Buurești sunt în scenariu galben și 29 în scenariul roșu.

„La Bucureşti s-a realizat întrunirea de urgenţă a CMBSU pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situaţii şi a lua o nouă decizie în sensul în care consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a făcut o nouă propunere. Această nouă propunere vine din cauza unei situaţii epidemiologice a unităţii de învăţământ”, a explicat ministrul.

Monica Anisie a mai spus că unele școli încep în scenariul roșu din motive de infrastructură.

Unele dintre unitățile de învățământ care erau în scenariul galben, din motive de infrastructură (reabilitări începute în 20 august), au solicitat să treacă în scneariul roșu. Nu pot accepta să intre în spațiul școlii muncitorii, atâta timp cât există profesori și copii în școală. S-a luat această decizie, să treacă în scenariul roșu”, a spus ministrul Educației.

Sute de profesori în carantină, aproape 100.000 de elevi în scenariul roșu

La nivel național, mai multe cadre didactice nu pot fi prezente fizic la cursuri, iar aproape 150 și-au depus dosarele de pensionare.

„Exista 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre aflate în carantină care doresc să își desfășoare activitatea în sistem online și 91 în concediu medical. De asemenea, sunt 147 de cadre didactice care au depus la Inspectoratele școlare dosarele de pensionare, începând cu data de 1 septembrie 2020”, a mai spus ministrul.

Monica Anisie a afirmat că un număr de circa 100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online. Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 96.312 de profesori s-au format în această perioadă pentru a dobândi competenţe digitale.

Referitor la elevii în scenariul roşu pentru 14 zile, trebuie să reţinem că acest proces este dinamic din punct de vedere epidemiologic şi s-ar putea întruni comitetul să să schimbe scenariul. Referitor la numărul de unităţi de învăţământ în scenariul roşu, sunt aproximativ 100.000 elevi care vor fi în scenariul roşu la acest moment.

Asigurarea de echipamente e în sarcină unităţii de învăţământ şi în acest moment, în conformitate cu ce au transmis inspectoratele şcolare au transmis că nu sunt probleme. Să ne amintim cu toţii, că în perioada stării de urgenţă, atât profesorii, cât şi elevii au desfăşurat activităţile didactice în sistem online. Deci se poate.

Dacă vorbim despre numărul de profesori care au competenţe digitale sunt peste 96.312 profesori care s-au format în această perioadă prin activităţile susţinute de casele corpului didactic. În acelaşi timp mulţumesc organizaţiilor neguvernamentale care au desfăşurat astfel de activităţi de formare în această perioadă”, a afirmat Monica Anisie. 

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Cum începe școala în România. Ministrul Educației: Aproape 100.000 elevi în scenariul roșu