Hugo Boss, croitorul celui mai crud om din istorie. Asta i-a adus moartea
Este una dintre cele mai cunoscute firme. Istoria acesteia este însă suprinzătoare. Fondatorul ei a trecut de la confecţionarea hainelor pentru poliţişti şi poştaşi la uniformele naziste. Pentru asta a avut mult de suferit.

În 1924 la Metzinger, un mic orăşel la sud de Stuttgart se înfiinţa firma care confecţiona uniforme pentru poliţişti şi pentru poştaşi. Din cauza economiei instabile de după Primul Război Mondial afacerea nu mergea prea bine.
Aşa că Hugo Ferdinand Boss şi creditorii lui încheie în 1931 o înţelegere, în urma căreia firma de confecţii rămâne cu doar şase maşini de cusut.

Surprinzător este că după ce se înscrie în Partidul Naţional Socialist, afacerilor croitorului Hugo Boss încep să meargă tot mai bine. Boss devine şi unul dintre susţinătorii financiari ai SS. Nu există însă nicio dovadă că ar fi aderat cu-adevărat la doctrina nazistă.
- Reacţia lui George, întors din Olanda să facă Paştele cu familia. A rămas în ţară şi pentru onomastică
- Skinnytok, trendul de pe TikTok prin care tinerii îşi riscă viaţa. Pot ajunge la anorexie
- Adeverinţele medicale, falsificate de elevi cu ajutorul AI, pentru a scăpa de ore
- Mario Iorgulescu, Prinţul Paul sau Alina Bica s-au transformat şi în evadaţi. Pot primi încă 3 ani de închisoare
- Un elev de 15 ani s-a ales cu brăţară de monitorizare după o bătaie. Nu mai are voie să se apropie de colegul...
Deşi Hugo Boss pretindea, într-o reclamă din 1934/1935, că a fost creator al uniformelor naziste încă din 1924, furnizor oficial devine în anii 1928-1929. Se pare că cererile erau atât de mari încât Boss ar fi folosit munca a circa 40 de prizonieri şi aproximativ 150 de sclavi din statele baltice, Belgia, Franţa, Austria, Polonia şi URSS.

Istoricii spun că directorii companiei erau îndrăgostiţi de nazism şi că Hugo Boss ar fi avut în apartamentul său, în 1945, o fotografie a lui cu Hitler. Boss a fost considerat atât activist, cât şi susţinător şi beneficiar al nazismului.
Pentru toate acestea, el a plătit preţul: i s-a luat dreptul de vot, i s-a interzis să conducă afaceri şi a fost amendat cu suma uriaşă pe atunci de 100.000 de mărci. Supravieţuieşte doar doi ani acestui scandal (moare în 1948); afacerea sa merge însă mai departe.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează