Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Care sunt cele mai spectaculoase clădiri de birouri din lume și de la noi

Designul spațiilor de birouri a evoluat atât de mult în ultimii ani, încât unele companii au ajuns să dicteze tendințele în construcții și amenajări interioare.

de Redactia Observator

la 12.07.2017 , 10:25

- Brendan Church, Unsplash

Designul spațiilor de birouri a evoluat atât de mult în ultimii ani, încât unele companii au ajuns să dicteze tendințele în construcții și amenajări interioare. Companii ca Facebook și Apple nu investesc însă în relocarea sau modernizarea sediilor lor doar din considerente estetice - sunt luate în calcul stimularea creativității, echilibrul dintre muncă și viața personală, pasiunile și sănătatea angajaților.

Una dintre primele companii care au revoluționat organizarea spațiului de lucru a fost, de fapt, o instituție: Massachusetts Institute of Technology (MIT), celebra universitate americană, de aceeași talie cu Harvard și Stanford, a construit, după cel de-al Doilea Război Mondial, locuințe pentru soldații care se întorceau de pe front. Cea mai cunoscută dintre aceste clădiri - Westgate West, este, de fapt, ca mod de organizare, modelul care stă la baza campusurilor universitare și a clădirilor office moderne.

Dacă ne gândim puțin, cele mai multe dintre clădirile de birouri arată ca niște campusuri studențești. Mai recent, marile companii internaționale au preluat acest rol, de a inova inclusiv la nivel arhitectonic și imobiliar, și au început să dezvolte modele de birouri revoluționare, unele dintre ele asemănătoare unor adevărate centre SPA sau studiourilor de film.

Articolul continuă după reclamă

Iată care sunt cele mai interesante spații de birouri din lume și unde în România găsim exemple asemănătoare:

  1. Nava spațială Apple - Steve Jobs, părintele Apple, este și cel care a venit cu ideea unui sediu complet inspirat din filmele SF. Mișcarea firească pentru o companie a viitorului, care a revoluționat modul în care comunicăm. Apple Park este o construcție ambițioasă și extravagantă, de forma unei nave spațiale, cu un design și facilități la fel de interesante la interior, pe cât promite exteriorul.

  2. Facebook a instalat, în principalul său sediu - deja creativ prin design - o cameră cu jocuri video pentru angajați. Scopul? Să stimuleze creativitatea și gândirea logică. Vezi aici mai multe fotografii.

  3. Pixar - Clădirea Westgate West a fost sursa de inspirație pentru sediul studiourilor Pixar - și ele o creație a lui Steve Jobs. Diversele departamente au fost aduse împreună, în așa fel încât să existe o mai bună colaborare între animatori, editori și manageri - acest mod de organizare, dar și designul, încurajând creativitatea și găsirea celor mai bune soluții în timp scurt.

  4. Compania americană Box a introdus în principalul său sediu din California balansoare pentru angajați, dar și bănci exact ca cele din parc, după cum poți vedea în aceste fotografii.

  5. În România, cineva și-a făcut temele și a creat, la fel ca Steve Jobs, un parc de birouri care amintește de clădirea Wastegate West despre care vorbeam la început. West Gate-ul românesc - parc de afaceri din vestul Capitalei - reprezintă unul dintre cele mai mari campusuri de birouri de la noi, fiind echipat cu spații de divertisment și multe alte facilități. Liviu Tudor, creatorul întregului concept, este principalul investitor în clădiri de birouri din țara noastră.

  6. În clădirea Microsoft din Redmond, Washington, întâlnirile de afaceri au loc în jurul unor măsuțe de cafea cu touch screen.

  7. Epic, companie cu sediul în Verona (Statele Unite), a creat un sediu în care spațiile de trecere sunt construite după modelul vagoanelor de metrou din New York.

Ce alte companii creative în amenajarea spațiului de lucru cunoști?

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Inedit » Care sunt cele mai spectaculoase clădiri de birouri din lume și de la noi