Video Bătaie în ziua alegerilor prezidenţiale în Slatina. Director de pază, cu ochiul învineţit
În spatele cifrelor, sondajelor şi numărătorilor paralele, votul s-a tranşat şi cu circ, nervi, nemulţumiri şi dosare penale pentru tentative de fraudă. Mai mult de două sute de incidente la urne au numărat până la această oră poliţiştii. S-au aprins spiritele şi în secţiile de votare unde cozile s-au întins pe sute de metri, spre disperarea oamenilor.
Alegeri Prezidențiale 2024. Europarlamentarul Diana Şoşoacă n-a înşelat aşteptările nici de această dată: a transformat votul într-un adevărat circ. Supărată că a fost scoasă de pe liste printr-o decizie a Curţii Constituţionale, şi-a făcut singură dreptate.
S-a filmat în cabină în timp ce îşi adaugă numele cu pixul pe buletinul de vot şi pune ştampila în noua căsuţă. Şi un deputat e anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot.
Unii cu circul, alţii cu nervii. Și bătăile. Rivalitatea în politică a dus la violenţă extremă în Slatina. Directorul Serviciului Județean de Pază din oraş a fost bătut în faţa secţiei de votare de către adversari, susţin membrii unui partid.
Cozile şi aglomeraţia de la secţiile de vot din Capitală au aprins spiritele
- Drumul lui Klaus Iohannis, de la Sibiu la Cotroceni. Câte dintre promisiunile sale s-au realizat: "Totul este o...
- Agenți, trimiși acasă la românii care au scris pe Facebook de alegeri. Poliția a găsit postările cu...
- CNA a sesizat BEC şi AEP că mai multe siteuri au publicat exit polluri înainte de închiderea urnelor
- Un bărbat de 60 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a mers să voteze cu arma la el, într-o secție din Timiș
Cozile şi aglomeraţia de la secţiile de vot din Capitală au aprins spiritele. Una dintre cauze - un singur aparat de validare a buletinelor şi mulţi votanţi pe listele suplimentare.
"E coada extrem de lungă, nu ştiu dacă o să rezist. Să sperăm că nu ingheţăm", spune o tânără.
Aglomerat a fost şi în campusurile universitare. În jur de 40 de mii de studenţi din Iaşi au votat pe listele suplimentare. La facultatea de chimie prezenta a fost una record.
"Am votat cu gândul să mi aduc părinții acasă, să rămână în țară aici. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea țării să nu trebuiască să plecăm în afară aşa cum şi părinţii noştri pleacă", spune un student.
"Cei care nu vin la vot, îmi pare foarte rău pentru ei. Nu sunt conștienți, au impresia că dacă ies la vot nu se va schimba nimic. Cu această idee nu putem să dăm înainte", spune Elena, o tânără studentă.
Nu au lipsit nici problemele în ziua votului
Nu au lipsit nici problemele în ziua votului. O ştampilă a dispărut în Iaşi, o femeie din Slatina s-a dus la urne și a votat cu două buletine, iar alt bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş.
Au fost şi tragedii- un pensionar din Argeş a murit în faţa secţiei de votare, iar un polițist de frontieră din Giurgiu care trebuia să fie de pază la o secție de votare a fost găsit împușcat în cap.
45.000 de angajați ai Ministerului de Interne au fost moblizați pentru ca alegerile să se desfășoare în condiții de siguranță. Jumătate dintre aceștia sunt responsabili cu supravegherea secțiilor de votare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰