Ce însemna "să fii mafiot" acum două sute de ani: de la plimbări călare pe zebră pe bulevardele londoneze, la 80 de amante
Pentru că expresia "Asta înseamnă să fii mafiot!" este frecventă de ceva timp în toate mediile de comunicare, am analizat semnificaţia acesteia acum două secole. "Mafioţii" din secolul al XIX-lea, indexaţi în Analele istoriei universale ieşeau din tipare şi aveau obiceiuri şi destine remarcabile.
Pentru că expresia "Asta înseamnă să fii mafiot!" este frecventă de ceva timp în toate mediile de comunicare, am analizat semnificaţia acesteia acum două secole. "Mafioţii" din secolul al XIX-lea, indexaţi în Analele istoriei universale ieşeau din tipare şi aveau obiceiuri şi destine remarcabile.
Observator.tv a întocmit o listă cu cele mai excentrice mofturi ale nobililor din secolele trecute.
- Ştii că "eşti mafiot" când stai la masă cu o leoaică
Fiul unui om de afaceri ceh, înnobilat la finele secolului al XIX-lea, baronul Georg Haas Junior a rămas în istorie nu numai pentru cele 80 de amante pe care le-a avut, ci şi pentru scandalurile în care a fost implicat din cauza statutului de Casanova. În plus, baronul era recunoscut în acele vremuri pentru excentricităţile sale. Haas iubea animalele, făcând o obsesie pentru cele împăiate. Tânărul era pasionat de taxidermie (n.r. - în română: "împăiere", în greacă "aranjament al pielii"), reuşind să colecţioneze nu mai puţin de 50 de exemplare de pisici, câini, veveriţe şi alte animale exotice fără viaţă. Însă din colecţia sa, se distingea un exemplar aparte, de data aceasta - viu. Mietzi-Mausi era animalul preferat al baronului, felina fiind adusă din sălbăticie şi dresată.
Leoaica era lăsată să se plimbe liberă pe întreg domeniul nobiliar, şi nu i se refuza niciun capriciu. Mietzi-Mausi iubea să terozizeze adeseori musafirii, fără ca stăpânul său să se implice în vreun fel. În plus, înşfăca animale de prin curte, fără ca cineva să îi interzică acest lucru. Leoaica era adorată de stăpân, iar singura ei datorie faţă de acesta era cea de a lua masa cu el în fiecare dimineaţă. Animalul era hrănit din vase aurite şi, potrivit zvonurilor, ar fi fost chiar mai iubit decât oricare dintre cele 80 de femei care au trecut prin aşternuturile baronului.
- Ştii că "eşti mafiot" când ajungi să te porţi ca o sirenă
Fantezia lui Robert Hawker, un preot anglican din secolul al XIX-lea, este cel puţin la fel de nebunească ca cea a baronului Georg Haas Junior. După ce a fost numit vicar de Morwenstow, un oraş de pe coasta Angliei, Hawker a devenit din ce în ce mai obsedat de zvonurile legate de sirenele care s-ar găsi prin părţile locului. Vicarul era cuprins de insomnii şi făcea cercetări intense, ba chiar îşi petrecea nopţile vânând sirene. În cele din urmă, după ce căutările sale au dat greş, Hawker s-a decis să devină el însuşi o sirenă. Şi-a confecţionat o perucă şi şi-a ţesut o coadă din alge şi a început să înoate zilnic în apele Oceanului. Interesant e că se bălăcea doar noaptea, zbătându-se printrestânci cu scopul de a fi văzut.
Nu a renunţat să o facă pe-a sirena nici după ce a fost văzut de toţi localnicii. Vicarul avea în grijă nouă pisici şi un porc, pe care le credea tot sirene. Mai mult, bărbatul pretindea ca animalele sale să respecte toate regulile religioase pe care le urma el însuşi.
- Ştii că "eşti mafiot" când îţi deschizi propriul muzeu
Asemenea primului "mafiot" listat, şi Lionel Walter Rothschild, fiul unial dintre liderii comunității evreiești britanice a secolului al XIX-lea, avea o mare pasiune pentru animale, cultivată din primii ani de viaţă. La numai şapte ani, Walter visa să deschidă un muzeu de zoologie, în care să fie expuse exponate împăiate. Deşi era doar un copil, tatăl său îi dă banii să îşi îndeplinească visul, la o vârstă când alţi copii nu ştiau nici măcar să citească. până la vârsta de 25 de ani, Walter ajunge să deţină nu mai puţin de 4.000 de specii de animale împăiate, peste un milion de tipuri de piei, schelete şi ouă. Totodată, colecţia sa mai cuprindea nu mai puţin de 75.000 de cărţi dedicate păsărilor.
Moştenitorul influentei familii Rotschild nu s-a limitat doar la animale împăiate. Odată cucerit teritoriul taxidermiei, baronul şi-a achiziţionat câteva zebre şi o broască ţestoasă uriaşă cu care defila pe străzile Londrei.
- Pagina de Facebook "Asta înseamnă să fii mafiot!" care a cucerit peste 76.000 de români
Acum o lună, pe reţeaua de socializare Facebook, un român a deschis o pagină dedicată celebrei expresii. În mai puţin de o lună, peste 76.000 de români au dat Like paginii, postând numeroase imaginii şi filmuleţe cu personaje care s-ar încadra în noua titulatură, de "mafiot".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰