Cutremur în politică. Pentru prima dată în istorie fără candidat PSD și PNL în finala prezidențială
Premieră în politica de după revoluție. PSD şi PNL sunt la un pas de a rămâne fără candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Este prima dată în istoria post-decembristă când PSD nu va avea candidat în finală, dacă se menţin cifrele şi trendul în favoarea Elenei Lasconi. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu, după numărarea a peste 99,93% dintre voturi. Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc.
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. Elena Lasconi l-a depăşit pe Marcel Cioalcu şi este la un pas de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, după numărarea a peste 99,93% dintre voturi. Este prima dată în istoria post-decembristă când PSD nu va avea candidat în finala prezidenţială.
Autorităţile au terminat de numărat aproape toate voturile. Cu peste 2.117.755 de voturi, Călin Georgescu conduce detașat. Potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea voturilor din 99,93% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, este situat pe locul al treilea după Elena Lasconi, candidatul USR, care a primit 1.769.483 de voturi.
- La alegerile prezidenţiale din 2019, în primul tur primii doi candidaţi au fost Klaus Iohannis (PNL, susţinut de FDGR) şi Viorica Dăncilă (PSD, susţinută de UNPR şi PNŢCD). Klaus Iohannis şi-a asigurat al doilea mandat la Cotroceni după ce a obţinut în finală 66,09% din voturi, în timp ce Viorica Dăncilă a obţinut 33,91%.
- În 2014, au intrat în cursa electorală pentru Cotroceni Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) şi Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală). În turul 2, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43% în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56%.
- În 2009, Traian Băsescu, candidat pentru un nou mandat de şef al statului, susţinut de PD-L, a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale 32,44% din voturi, iar Mircea Geoană, candidat al Alianţei PSD+PC, 31,15%. În turul doi, Traian Băsescu a câştigat la limită, cu voturile din diaspora
- În 2004, s-au "calificat" pentru turul doi Adrian Năstase din partea Uniunii PSD+PUR şi Traian Băsescu din partea Alianţei PNL-PD. În turul doi, Traian Băsescu a obţinut 51,22% dintre voturi, iar Adrian Năstase - 48,77%.
- În anul 2000, Ion Iliescu a primit 36,35% (PDSR) dintre voturi, iar Corneliu Vadim Tudor (PRM) a primit 28,34%. Ion Iliescu l-a învins apoi în finală pe Corneliu Vadim Tudor, fără emoţii.
- În 1996, în urma primului tur de scrutin, candidatul PDSR Ion Iliescu s-a plasat pe primul loc cu 32,25% din voturi, în timp ce candidatul CDR Emil Constantinescu a obţinut 28,21%. În cel de al doilea tur, Emil Constantinescu l-a surclasat pe Ion Iliescu.
- În 1992, În primul tur de scrutin, Ion Iliescu (FDSN, PDSR, PUSD, PLS) a obţinut 47,34% din totalul voturilor valabil exprimate, iar Emil Constantinescu (CDR) 31,24%. În finală, Ion Iliescu a obţinut 61,43% din voturi, iar contracandidatul său Emil Constantinescu a obţinut 38,56%.
Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, STS a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secţiile de votare, iar din punct de vedere tehnic a configurat, instalat şi pus la dispoziţie sisteme informatice, echipamente de reţea şi de telecomunicaţii, tablete şi telefoane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰