Antena Meniu Search
x

Din mâncarea săracilor, la cel mai iubit preparat din lume! PIZZA şi istoria ei tumultoasă

Pizza este cel mai apreciat fel de mâncare din întreaga lume, arată zecile de studii făcute. Deşi a ajuns să fie considerată fast food, pizza este un preparat autentic şi extrem de iubit în Italia

Pizza este cel mai apreciat fel de mâncare din întreaga lume, arată zecile de studii făcute. Deşi a ajuns să fie considerată fast food, pizza este un preparat autentic şi extrem de iubit în Italia

Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.

După unii, cuvântul pizza derivă din latinescul "picea", care descrie coacerea pâinii în cuptor sau din cuvântul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul.

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile.

De ce mărginea este lăsată fără topping?!

În Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici, acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia.

Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată

PRIMA PIZZERIE DIN LUME!

Până la 1830 pizza a fost vândută în standuri în aer liber, de vânzătorii de stradă, dar prima pizzerie adevărată "Antica Pizzeria Port Albă" s-a deschis în Napoli şi funcţionează şi acum.

Pizza modernă s-a născut în 1889 şi se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregătit o pizză specială în cinstea vizitei regelui italian Umberto I şi a reginei Margareta.

Pizza banală, inspirată din culorile steagului Italiei.

Pizza semăna cu steagul Italiei având busuioc verde, brânză albă şi sos de roşii. A fost favorita reginei şi de atunci acest model de pizza se numeşte pizza margherita, în cinstea ei.

Prima pizzerie din Statele Unite ale Americii

Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în Manhattan în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane.

Treptat, pizza a început să fie consumată și de americanii care se aventurau în cartierele imigranților. După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești.

Pizza s-a răspândit apoi în întreaga lume grație influenței Statelor Unite: odată cu blugii și muzica rock'n roll, pizza – devenită între timp un tip de fast food foarte iubit de americani – a devenit și ea faimoasă.

Astăzi, pizza se servește în nenumărate variante, cu tot soiul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodată pe un blat de pizza, și se găsește aproape oriunde. Dar pentru o pizză adevărată, tot în Italia trebuie să mergem, și nu oriunde, ci la Napoli.

Citeşte şi Vrei PIZZA ca la restaurant? Acum o poţi face ACASĂ. Iată secretele pe care trebuie să le ştii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Din mâncarea săracilor, la cel mai iubit preparat din lume! PIZZA şi istoria ei tumultoasă