Antena Meniu Search
x

INSOLIT! Cea mai “NEBUNĂ” petrecere de învestire. Preşedintele a fugit de la Casa Albă, iar invitaţii beţi au fost păcăliţi ca să iasă afară (FOTO)

Donald Trump, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, va jura pe două Biblii la învestirea în funcţie în cadrul ceremoniei care va avea loc, astăzi, la Washington. Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou în ceremonia sa de depunere a jurământului. Trump nu va fi primul care va juca pe două biblii, însă viitorul preşedinte al SUA intenţionează să scurteze mult ceremonia de învestire.

la 20.01.2017, 12:33

Donald Trump, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, va jura pe două Biblii la învestirea în funcţie în cadrul ceremoniei care va avea loc, astăzi, la Washington. Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou în ceremonia sa de depunere a jurământului. Trump nu va fi primul care va juca pe două biblii, însă viitorul preşedinte al SUA intenţionează să scurteze mult ceremonia de învestire.

În cadrul ceremoniei care va fi oficiată de preşedintele Curţii Supreme, judecătorul John Roberts, Trump va depune jurământul pe două Biblii : a sa şi cea care a fost folosită de Abraham Lincoln, în urmă cu un secol şi jumătate. Biblia lui Donald Trump i-a fost oferită acestuia de mama sa, în 1955.

Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou, care îl reprezenta, în ceremonia sa de depunere a jurământului, relatează portalul Guvernului SUA ShareAmerica, ce prezintă câteva date insolite despre depunerea învestirea liderilor americani de-a lungul anilor.

Date insolite despre învestirea în funcţie a preşedinţilor americani:

- George Washington a avut cel mai scurt discurs de învestitură atunci când a depus jurământul pentru al doilea mandat, în 1793. A avut 135 de cuvinte.

- William Henry Harrison a avut cel mai lung discurs, în 1841, – 8.445 de cuvinte. El a vorbit timp de peste două ore, într-o furtună de zăpadă. Potrivit medicilor din perioada respectivă, Harrison a răcit atunci. Starea i s-a agravat, iar o lună mai târziu a murit.

- Abraham Lincoln a fost primul preşedinte care a inclus persoanele de culoare în parada sa de învestitură.

- Woodrow Wilson a fost primul preşedinte care a inclus femei în parada de după depunerea jurământului.

- Prima ceremoniei de învestitură televizată a fost cea a lui Harry Truman, pentru al doilea mandat, din 1949.

- John F. Kennedy a fost primul preşedinte care a avut un „poet de învestire”. Robert Frost a citit poezia sa, ”The Outright Gift”, la ceremonia din 1961.

- Jimmy Carter a fost primul preşedinte care a mers pe jos în cadrul paradei de învestire.

- Cele două ceremonii de depunere a jurământului ale lui Ronald Reagan au marcat recordul pentru cea mai ridicată, respectiv cea mai scăzută temperatură la învestire.

La învestirea în funcţie a lui Reagan pentru primul mandat, în 1981, temperatura a ajuns la circa 13 grade Celsius.

Pe 21 ianuarie 1985, când Reagan trebuia să depună pentru a doua oară jurământul, s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius la Washington. Din cauza vântului se simţeau până la minust 29 de grade Celsius. Ceremonia a fost mutată în Capitoliu, iar parada a fost anulată.

- Învestirea în funcţie pentru al doilea mandat a lui Bill Clinton, pe 1997, a fost prima care a fost transmisă live pe internet.

- Cea mai “nebună” petrecere de inaugurare a avut loc pe 4 martie 1829, când a depus jurământul Andrew Jackson. Încercând că scape de invitaţii beţi, Jackson a fugit din Casa Albă pe geam sau pe o uşă laterală şi şi-a petrecut noaptea la hotel. În cele din următorii, servitorii au scos căzi pe peluză şi le-au umplut cu punci pentru a scoate oamenii din Casa Albă.

- Până în 1937, preşedinţii erau învestiţi pe 4 martie, pentru că atât de mult dura numărarea voturilor. Datorită noilor tehnologii folosite, data învestiturii a fost mutată în ianuarie. Prima maşină de vot a fost folosită în 1892.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » INSOLIT! Cea mai “NEBUNĂ” petrecere de învestire. Preşedintele a fugit de la Casa Albă, iar invitaţii beţi au fost păcăliţi ca să iasă afară (FOTO)