Antena Meniu Search
x

Marin Preda, “cel mai iubit dintre pământeni” şi povestea lui de dragoste unică în literatura română

El, tânăr prozator “cam singuratic și morocănos”, ea o tânără poetă, frumoasă și plină de personalitate. S-au cunoscut în 1952, când scriitorul avea 32 de ani și ea 20

El, tânăr prozator “cam singuratic și morocănos”, ea o tânără poetă, frumoasă și plină de personalitate. S-au cunoscut în 1952, când scriitorul avea 32 de ani și ea 20

S-au întâlnit pentru prima oară în cantina Uniunii Scriitorilor, însă niciunul dintre ei nu se gândea că vor trăi o poveste de dragoste ca în cărți. Dimpotrivă, s-au ironizat reciproc și s-au ignorat. Doi ani mai târziu, aveau să se reîntâlnească în Eforie Sud, într-o vilă a Uniunii Scriitorilor. Atunci începea povestea de dragoste a “celui mai iubit dintre pământeni”.

Aurora ocupase camera care i se repartizase lui Marin Preda, însă i-a cedat-o acestuia: „Eu sunt rapidă când plec dintr-un loc, am început să-mi adun lucrurile și el ședea în pragul ușii și se uită fascinat la mine, de acolo i s-a tras, bănuiesc.”

A urmat o noapte de nesomn și inspirația pentru prima scrisoare de dragoste pe care i-a scris-o Preda viitoarei sale soții

“Dar iată că o adiere de durere, de părere de rău, de mâhnire izvorăşte din inima mea. Te-am făcut să suferi (nu ştiu unde, când şi de ce), dar simt că acest lucru s-a întâmplat şi mi-e greu să îndur asta acum, singur, cu gândul la tine, scriindu-ţi întâia mea scrisoare de dragoste. (…) Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopetă şi sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău… Totul, aspirațiile tale, somnul tău… Vanitatea şi cochetăria ta distilată, neliniştile tale profunde, gândul tău puțin înghețat, categoric şi fără ascunzișuri, atât de temut de către amatorii de compromisuri”.

A doua zi, Marin Preda avea să o ceară neoficial în căsătorie. A rugat-o să-i cumpere o limonadă. Ea a acceptat, gândindu-se că “poate n-are bani la el”. Și i-a spus, în glumă: “Uite-așa se compromite o femeie”. Iar el a răspuns prompt: “Dacă te-am compromis, te iau de nevastă”. Un an mai târziu, în 1955, se căsătoreau.

,,Marine, tu eşti cel mai iubit dintre pământeni”, îl alinta Aurora. Alint ce urma să devină unul dintre cele mai îndrăgite romane ale literaturii române.

În anul 1965, Aurora îl părăsea pe Marin, plecând definitiv în Paris. Cu puțin timp înainte de moartea scriitorului, cei doi s-au reîntâlnit. Scrisorile lui Preda către fosta soție au fost publicate într-un volum intitulat ” Convorbirile dintre Aurora Cornu şi Eugen Simion despre Marin Preda”. În ultima scrisoare trimisă Aurorei , Preda scria : ” Acestea sunt rănile mele în viaţa cu tine şi dacă ai muri sau dacă m-ai părăsi (ceea ce ar fi totuna) ele, aşadar, nu s-ar mai vindeca şi aş fi un infirm...” .

CITEŞTE ŞI 34 de ani de la moartea lui Marin Preda! Accident sau crimă?!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Marin Preda, “cel mai iubit dintre pământeni” şi povestea lui de dragoste unică în literatura română