Antena Meniu Search
x

Sfinții 40 de Mucenici. Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post

9 martie este ziua în care prăznuim Sfinții 40 de Mucenici și în care se prepară rețete delicioase de mucenici moldovenești și muntenești.

Mucenici moldovenesti - Foto: Captura video

9 martie este ziua în care prăznuim Sfinții 40 de Mucenici, care au fost prigoniți pentru credința lor, și în care se prepară rețete delicioase de mucenici moldovenești și muntenești.

Sfinții 40 de mucenici

Cei 40 de Mucenici era soldați creștini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Pentru că au refuzat să se închine idolilor, au fost intemnitati timp de opt zile și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul Armeniei i-a condamnat la moarte prin înghețare, in lacul Sevastiei.

Pe acelaşi subiect

La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apă pentur a se îndrepta spre baia caldă pusă de cei ce slujeau idolilor, însă a murit.

Cei rămași să îndure gerul au inceput să se roage, iar apoi s-a petrecut o minune: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit de cele întâmplate, s-a aruncat în apă, mărturisind că este creștin, iar una dintre cununi s-a așezat pe capul acestuia.

Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post

Pentru că suntem în Postul Paștelui, gospodinele pregătesc și mucenici moldovenești de post.

Potrivit retetepractice.ro, pentru pregătirea mucenilor moldovenești de post este nevoie de următoatele ingrediente: 500 g făină, 150 g zahăr, 300 ml apă minerală, 5 linguri ulei, 1 pliculet drojdie uscata/un cub drojdie proaspată, coajă lamaie+coaja portocală, esență de rom, esență de vanilie, 1/3 lingurita sare.

Pentru sirop poate fi folosit un borcan miere, nucă macinata și o cană de apă (250 ml).

Cum se prepară mucenicii moldovenești de post:

1. Combină apa minerala cu drojdia si zaharul, apoi las-o deoparte pentru 10 minute.

2. Amestecă faina cu sarea și fă un gol în centru. Adaugă drojdia crescuta, uleiul, esentele si coaja de citrice.

3. Framantă aluatul pentru minim 20 de minute, sau pana cand devine omogen si nelipicios. La nevoie, mai adauga putina faina.

4. Lasa aluatul de mucenici la crescut intr-un loc cald, acoperit cu un prosop curat, pentru minim o ora.

5. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, rastoarna-l pe masa de lucru bine infainata.

6. Imparte-l in 10 sau mai multe bucati egale, in functie de cat de mari vrei sa iti iasa mucenicii de post.

7. Ruleaza fiecare bucata de aluat pe blatul infainat cu palmele, pana ce aluatul se lungeste de 30-40 cm.

8. Lipeste capetele aluatului (poti folosi putina apa pentru a le lipi mai bine) si rasuceste mucenicul, incat sa iti iasa un 8 perfect.

9. Asaza mucenicii astfel pregatiti in tava, rand pe rand. Lasa-i o ora la crescut, sau pana isi maresc considerabil volumul.

10. Unge mucenicii cu putin ulei si da-i la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, sau pana cand devin rumeni si trec testul scobitorii.

11. Cât timp mucenicii moldovenești de post se coc, prepară un sirop din 8-10 linguri de miere, combinate cu o cană de apa. Pune amestecul pe foc pana ce devine omogen.

12. După ce mucenicii moldovenești de post se scot de la cuptor, se pune siropul peste ei, apoi presară-i cu nucă macinată din belșug.

Sursa: crestinortodox.ro, retetepractice.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Sfinții 40 de Mucenici. Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post