Antena Meniu Search
x

O tradiţie frumoasă care devenea istorie a fost readusă la viaţă într-un sat din Alba

O tradiţie frumoasă care devenea istorie a fost readusă la viaţă într-un sat din Alba. Localnicii cultivă din nou cânepă, planta pe care strămoşii lor o foloseau ca să îşi facă pânzele pentru îmbrăcăminte.

O tradiţie frumoasă care devenea istorie a fost readusă la viaţă într-un sat din Alba. Localnicii cultivă din nou cânepă, planta pe care strămoşii lor o foloseau ca să îşi facă pânzele pentru îmbrăcăminte. Cu aceleaşi metode vechi, femeile extrag firele de cânepă, le torc, apoi le ţes ca să facă din ele ştergare şi costume tradiţionale.

În Geoagiu de Sus, tradiţia cultivării cânepii a fost reînviată de câteva bătrâne care încă mai cunosc meşteşugul

Până să ajungă o ţesătura albă, înnobilată de broderia populară, cânepa trece printr-un proces anevoios. Înainte să ajungă la războiul de ţesut, fuioarele din fire de cânepă trebuie să treacă prin meliţă.

De Ziua Cânepii, turiştii care ajung în acest sat urmăresc fascinaţi întregul spectacol. De 28 de ani, Maurice vine la Geoagiu, atras de tradiţiile care-i amintesc de vechile obiceiuri franceze.

Sărbătoarea Cânepii s-a terminat cu o prezentare de modă. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale din pânză naturală, localnici de toate vârstele şi-au prezentat, în aplauzele spectatorilor, adevăratele comori moştenite din străbuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » O tradiţie frumoasă care devenea istorie a fost readusă la viaţă într-un sat din Alba