Antena Meniu Search
x

PERICOLUL din BORCANELE DE ZACUSCĂ și din alte preparate de casă. Tu știați la ce riscuri te expui?

Conservi carne, pește, fructe şi legume, prepari mezeluri în casă? Te expui la o boală gravă!

Conservi carne, pește, fructe şi legume, prepari mezeluri în casă? Atenţie la o boală extrem de gravă, botulismul, o formă acută de intoxicaţie provocată prin ingestia de toxina botulinică produsă de Clostridium botulinum. Este un bacil anaerob care formează spori extrem de rezistenţi, care sunt distruşi numai prin autoclavare (la 120 grade Celsius, timp de 30 minute).

Toxina botulinica este cea mai puternică toxina cunoscută; bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimina prin materiile fecale cantităţi mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, peşti de apă dulce, etc), dar şi în intestinul oamenilor. Sporii sunt larg răspândiţi în sol.

Transmiterea la om se face prin alimente care conţin toxina botulinica preformata, în următoarele condiţii:

- alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic;

- să existe condiţii de anaerobioză pentru germinarea sporilor;

- alimentul să fie insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii să nu fie distruşi şi să fie depozitat ulterior în condiţii de temperatura optimă pentru elaborarea toxinei.

Alimente-pericol

Alimente incriminate: conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile familiale; conserve de carne, de peste, de fructe şi legume, insuficient sterilizate sau spălate; carnea afumată, şuncă preparată în casă, mezeluri, cârnaţi, unele specii de peşti; foarte rar - conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Alimentele contaminate pot apărea alterate că gust şi miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent, însă, alimentele pot să arate perfect normal, scrie bzi.ro.

Mare atenţie dacă recurgeţi la conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafaţă! Se creează condiţii de anaerobioză şi în condiţiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice.

Simptomele botulismului

Primele semne care indică botulismul sunt: tulburările oculare, ptoză palpebrală, dificultăţi de vedere (diplopie şi vederea obiectelor în ceaţă) şi uscăciunea mucoasei bucale şi faringiană. Apar apoi paralizii musculare de tip flasc, simetrice, faringiene şi laringiene. Uneori, discrete tulburări gastrointestinale (vărsături, diaree, uneori constipaţie).

Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome nu mai staţi pe gânduri şi mergeţi de urgenţă la spital. Boală este mortală - în aproximativ 30% din cazuri, decesul survine după trei-şapte zile de la debut, prin insuficientă respiratorie sau infecţii supraadăugate.

Cum prevenim botulismul

- evitaţi consumul conservelor de legume, carne şi peste preparate în casă care nu au fost sterilizate prin fierbere (minimum 30 de minute);

- evitaţi consumul de conserve al căror capac bombează;

- evitaţi consumul alimentelor cu aspect şi miros neplăcut;

- curăţaţi atent şi spălaţi riguros produsele vegetale;

- conservaţi la rece mâncărurile incomplet preparate sau produsele alimentare perisabile;

- nu daţi că hrană animalelor alimente cu aspect şi miros neplăcut;

- curăţaţi şi fierbeţi foarte bine recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut. 

Sursă: bzi.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » PERICOLUL din BORCANELE DE ZACUSCĂ și din alte preparate de casă. Tu știați la ce riscuri te expui?