Video Şezătoarea, o tradiţie păstrată cu măiestrie în Bucovina. Reacţia studenţilor aflaţi printre bătrânele satului
Sunt locuri în ţara noastră unde tradiţia nu moare niciodată. În Bucovina de exemplu, zona unde bătrânii se îngrijesc ca obiceiurile să nu piară, atunci când muncile câmpului sunt terminate, localnicii se adună la şezătoare. Este momentul perfect pentru a socializa, a glumi, dar mai ales pentru a le transmite tinerilor meşteşugurile vechi. Iată cum decurge o zi la şezătoare în comuna suceveană Botoşana.
La ceas de seară, gospodinele din Bucovina au trecut la treabă. Iar cei care le-au ascultat poveştile fără să clipească au fost studenţii de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din București, care se află zilele acestea pe meleagurile bucovinene. După ce au descoperit frumuseţea zonei, arhitectura, gastronomia locală şi tradiţiile locului, tinerii s-au bucurat de proba practică.
Bucovina, tărâmul tradiţiilor
"Ştiam de la mama, vedeam că ea croşetează, dar în schimb aici am învăţat efectiv tehnica", spune o fată. "Mi se pare o trăire unică. Am văzut foarte frumos cum se coase, cum se croşetează, cum se tricotează, cum arată o ie de sărbătoare", zice o alta.
"Şi nu ştiu cum putem să transmitem în sala de curs un astfel de eveniment. De aceea este foarte important să avem sesiuni în care să vedem ce înseamnă în mod practic ce înseamnă tradiţia", a declarat Marius Micu, decan.
"Şezătoarele noastre au rolul de a uni comunitatea, de a păstra tradiţii locale şi de a învăţa copiii noştri şi tineretul, în general cum erau tradiţiile pe vremuri", spune Raluca Creangă, președinte Asociația Evoluăm Împreună Botoșana.
Și cum de la şezătoare nu lipseşte voia bună, muzica populară a fost perfectă pentru a întreține atmosfera. Nu au lipsit nici bucatele tradiţionale: fasolea de post sau balmoşul au fost un deliciu pentru studenţii care s-au bucurat de această experienţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰