Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şonka în pită, cel mai savuros preparat din vestul ţării. Reţeta e veche de sute de ani

Şonka în pită, adică şunca în pâine, este un preparat specific zonei de vest. Reţeta este veche de sute de ani, dar, în timp, bucătarii au adăugat arome noi.

de Redactia Observator

la 14.08.2018 , 22:27

Şonka în pită, adică şunca în pâine, este un preparat specific zonei de vest. Reţeta este veche de sute de ani, dar, în timp, bucătarii au adăugat arome noi.

Şonka în pită, adică şunca în pâine, este un preparat specific zonei de vest. Reţeta este veche de sute de ani, dar, în timp, bucătarii au adăugat arome noi. 

După ce este ţinută şapte zile în saramură şi în baiţ, şunca este zvântată, afumată, şi apoi garnisită cu mirodenii.

Vezi și

Marius Neag, chef:

Usturoi, boabe de piper, boabe de ienibahar şi foi de dafin.

Între timp, brutarul pregăteşte aluatul, pe care îl frământă vreme de două ceasuri. 

Mihai Hodisan, chef:

E tehnica de la bunici. Se lasă un pic de cocă de la un frământat la altul, cum era pe vremuri moneda de 5 lei. De acolo se pleacă. Se pune un pic de drojdie, sare şi apă. După care se frământă, în jur de douăzeci de minute, se lasă la dospit, iar se frământă, iar se lasă la dospit. Când aluatul este gata, carnea, presărată din nou cu mirodenii, este învelită în el. Exact ca o pâine vine făcută. După care, se introduce la cuptor, la o temperatură de 280 de grade.

Aici rămâne preţ de cinci ceasuri. Sub dogoarea focului, în interiorul pitei, aromele se întrepătrund şi carnea devine fragedă ca untul. Dar nu trebuie să numeri orele. Pentru că mirosul ademenitor ce iese din cuptor te anunţă primul că sonka în pită e, de acum, gata.

Ultimul procedeu care vine este să batem coaja jos, coaja arsă.

Dintr-o şuncă de cinci kilograme îşi pot potoli pofta şi 100 de oameni. Iar doritori sunt! Chiar şi pentru evenimentele festive.

Alexandra Blănaru - PR restaurant:

La nunti, la botezuri, petreceri private, clienţii noştri optează pentru aşa ceva. Deoarece e foarte, foarte delicios. Şi, de asemenea, românului îi place să mănânce bine şi îi place să mănânce tradiţional românesc.

O sonka în pită poate cântări între 5 şi 12 kg, aşa că preţul este pe măsură: de la 100 de euro în sus.

Legenda spune că reţeta a rămas de pe vremea imperiului austro-ungar, când jandarmii confiscau bucatele alese. Aşa că gospodinele au găsit o soluţie: au învelit friptura în aluat şi au ascuns-o în pâine. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Inedit » Şonka în pită, cel mai savuros preparat din vestul ţării. Reţeta e veche de sute de ani