Antena Meniu Search
x

Științific. Testul care îți spune când POȚI MURI!

Un test care invită cititorii să răspundă la câteva întrebări simple (cum ar fi câte mașini dețin, cât de repede merg sau cu câte persoane locuiesc în casă) ar oferi o evaluare corectă a riscului de deces în următorii cinci ani, după cum susțin creatorii acestuia

Un test care invită cititorii să răspundă la câteva întrebări simple (cum ar fi câte mașini dețin, cât de repede merg sau cu câte persoane locuiesc în casă) ar oferi o evaluare corectă a riscului de deces în următorii cinci ani, după cum susțin creatorii acestuia. 

Chestionarul — disponibil pe www.ubble.co.uk — se bazează pe analiza a 655 de factori legați de sănătate, stil de viață și demografie și a luat în calcul datele furnizate de 498.000 de persoane cu vârsta între 40 și 69 de ani. Persoanele incluse au participat la UK Biobank, un proiect de cercetare sprijinit de guvern care vizează îmbunătățirea înțelegerii bolilor și a cauzelor acestora.

Datele au fost colectate între 2006 și 2010, iar peste 8.500 de persoane au murit în următorii cinci ani. Acest lucru a permis cercetătorilor să identifice factorii asociați cu un risc mai mare de mortalitate în această perioadă.

Factorii cu cele mai puternice corelații au fost folosiți pentru realizarea chestionarului, care include 13 de întrebări pentru bărbați și 11 pentru femei. Numărul de întrebări a fost considerat suficient pentru o predicție puternică a riscului de mortalitate, potrivit unui articol publicat în revista de specialitate The Lancet.

Participanții la testul online primesc rezultatul exprimat procentual cu privire la riscul de deces în următorii cinci ani, dar și o cifră pe care autorii o numesc "ubble age" — vârsta la care riscul mediu la nivelul populației este cel mai apropiat de riscul la nivelul individului. O vârstă de "ubble age" mai mare decât vârsta reală a participantului la test ar implica un risc mai mare de deces.

Deși rezultatele sunt valabile doar pentru locuitorii din Regatul Unit cu vârsta între 40 și 70 de ani, riscurile sunt susceptibile de a fi similare la persoanele din alte țări dezvoltate cu o demografie și o situație financiară similare.

Ritmul mersului pe jos este unul dintre cei mai puternici indicatori ai riscului de mortalitate la ambele sexe, mai puternic decât obiceiul de a fuma sau decât alți indicatori referitori la stilul de viață. Spre exemplu, bărbații în vârstă de 40-52 de ani care au raportat un ritm mai lent de mers pe jos au un risc de 3,7 ori mai mare de a muri în următorii cinci ani decât cei care indică un ritm mediu, potrivit studiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Științific. Testul care îți spune când POȚI MURI!