Antena Meniu Search
x

Video Dan Barna, pregătit să îşi dea demisia dacă DNA începe urmărirea penală împotriva lui, în dosarul proiectelor europene

Vicepremierul Dan Barna a ajuns în vizorul DNA pentru o afacere cu bani europeni. Este vorba despre un dosar mai vechi în care Departamentul de Luptă Antifraudă a cercetat felul în care au fost cheltuite fondurile în patru proiecte, pe vremea în care Dan Barna era expert în accesarea banilor europeni.

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 15:53

Vezi și

Preşedintele USR-PLUS a precizat că va demisiona din funcţiile pe care le deţine dacă va începe urmărirea penală împotriva sa. Vicepremierul spune însă că până în prezent nu are nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA.

Chiar astăzi am făcut o solicitare şi la DLAF pentru a îmi trimite o notă de constatare pentru a ştii  într-adevăr dacă s-au referit şi la mine sau nu. Cei doi angajaţi de la DLAF cu care am purtat dialogul, acum o lună şi jumătate, mi-au spus că nu au reţinut nicio faptă în ceea ce mă priveşte şi mi-au spus că lucrurile sunt în regulă. Voi vedea ce primesc. Până la această oră nu am primit acea notă de constatare. Sper să se clarifice cât mai repede lucrul acesta şi tind să clarific orice incertitudine pe care ar avea-o cei de la DLAF în verificarea acelor proiecte. Nu există nicio faptă care să îmi fi fost comunicată, care să fi fost reţinută în ceea ce mă priveşte. Sunt foarte liniştit din acest punct de vedere pentru că nici nu există vreo faptă făcută de mine, din perioada dinainte de politică”, a declarat Dan Barna, marţi la Parlament.

Întrebat ce va face dacă DNA începe urmărirea penală şi va avea o calitate oficială în acest dosar, vicepremierul a răspuns: „Dacă se va porni o urmărire penală împotriva mea, atunci mă voi retrage. Acest lucru e evident şi fără niciun fel de echivoc aici. Mă voi retrage, în măsura în care se va porni o urmărire penală în ceea ce mă priveşte. Restul, nu există nimic în momentul de faţă. Nu vreau să vorbim despre un viitor care nu o să existe pentru că nefiind nicio faptă asupra căreia să am eu personal vreo îndoială, nu văd de ce am discuta scenario care nu se vor realiza”

De ce ar fi acuzat Dan Barna

Pe acelaşi subiect

Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu „presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”, conform unui răspuns al DNA, potrivit G4Media.

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat înaintea alegerilor prezidenţiale din 2019 o investigaţie referitoare la proiectele cu finanţare europeană în care a fost implicat Dan Barna în trecut.

Dan Barna, şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE, Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro, afirmau jurnaliştii de la Rise Project.

Proiectele ”îngropate” de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, s-au numit “Punţi Comunitare”  (social), “SES-am Deschide-te” (social)şi “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor.

În centru se află candidatul Alianţei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieşit din firmă de îndată ce a intrat în minister. L-a avut asociat pe Dragoş Jaliu, 50 de ani, conferenţiar la SNSPA, unde predă chiar cursul de Managementul proiectelor şi programelor internaţionale – Dezvoltare regională şi fonduri structurale”, relata Rise Project.

Jurnaliştii mai afirmă că liderul USR-PLUS vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece şi că ”şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală”.

La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine”, relatează Rise Project.

Conform Rise Project, cele ”trei proiecte europene generoase arată ca după război”.

”Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăţi fictive, furturi de echipamente şi discursuri despre frumuseţea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. Regulile erau clare. Finanţate de UE în spiritul coeziunii, afacerile sociale se află la intersecţia sectorului de antreprenoriat cu cel non-profit, funcţionând pe principiul reinvestirii profitului şi utilizând excedentele în scopuri sociale. Sistemul este următorul: banii vin de la Comisia Europeană la beneficiarul fondurilor, în cazul nostru Consiliul Judeţean (CJ) Alba, care adăuga şi o mică cofinanţare. Apoi fondurile sunt distribuite înspre parteneri, printre care şi coordonatorul regional de proiecte, adică firma lui Barna şi a partenerului său, Dragoş Jaliu. De aici ajung spre întreprinderile sociale”, scrie Rise Project, care prezintă fiecare caz în parte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Justitie » Dan Barna, pregătit să îşi dea demisia dacă DNA începe urmărirea penală împotriva lui, în dosarul proiectelor europene