Antena Meniu Search
x

DNA a clasat dosarul Ponta-Blair, la şase ani de la deschiderea cercetărilor. Victor Ponta: "Clasarea NU are nicio legătură cu prescripţia"

DNA clasează dosarul deschis în vara anului 2016, în care fostul premier Victor Ponta a fost urmărit penal, alături de omul de afaceri şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, pentru presupuse infracţiuni legate de vizita lui Tony Blair în România. Victor Ponta a reacţionat la decizia procurorilor: „Mă bucur că în România, după atâţia ani, se poate face totuşi puţină dreptate. (...) Clasarea NU are nicio legătură cu prescripţia; doar cu faptul că acuzaţiile lui Portocală au fost pur şi simplu aberante”.

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 17:47

Fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta, 2020
DNA a clasat dosarul Ponta-Blair, la şase ani de la deschiderea cercetărilor. Victor Ponta: "Clasarea NU are nicio legătură cu prescripţia" - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

Procurorii DNA au decis clasarea dosarului instrumentat de Serviciul Teritorial Ploieşti al acestui parchet în care Victor Ponta a fost cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Alături de Ponta, a fost urmărit penal în această speţă şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, pe care procurorii l-au acuzat că ar fi plătit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor ar fi fost desemnat drept candidat pe listele PSD, transmite news.ro.

Victor Ponta a reacţionat în urma deciziei de clasare a dosarului

„După 6 ani de umilinţe şi minciuni s-a închis şi Dosarul «Ponta - Blair». Mă bucur că în România, după atâţia ani, se poate face totuşi puţină dreptate. Sigur că Portocală şi şefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi da înapoi cei 6 ani; nici nu îşi va cere scuze vreunul dintre cei care m-au înjurat pe această tema. Dar, ce nu te omoară te întăreşte! PS - pentru focile care încă mai caută ceva de înjurat, clasarea NU are nicio legătură cu prescripţia; doar cu faptul că acuzaţiile lui Portocală au fost pur şi simplu aberante, un caz «de şcoală» de dosar politic!”, a scris Ponta pe Facebook.

În septembrie 2016, Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar în acest dosar, impunându-i-se mai multe interdicţii la acel moment. Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu, poreclit „Portocală”, exclus din magistratură pe motive disciplinare.

În iulie 2020, Mircea Negulescu a fost reţinut, alături de un ofiţer de poliţie judiciară, de către procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în legătură cu dosarul „Ponta- Blair”, fiind acuzat de  ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în acest dosar şi în altul, ambele aflate în instrumentarea DNA – ST Ploieşti. SIIJ anunţa, lA acel moment, că scopul acţiunilor fostului magistrat consta în „învinuirea pe nedrept a unor persoane”  despre care cunoştea că sunt nevinovate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Justitie » DNA a clasat dosarul Ponta-Blair, la şase ani de la deschiderea cercetărilor. Victor Ponta: "Clasarea NU are nicio legătură cu prescripţia"