Antena Meniu Search
x

Două departamente guvernamentale, mustrate de organul de supraveghere a datelor din Marea Britanie, pentru că nu au răspuns la timp unor solicitări

Două departamente guvernamentale au fost mustrate de un organ de supraveghere pentru că nu au răspuns la timp solicitărilor privind libertatea de informare.

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 15:44

Este pentru prima dată în șapte ani când Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) emite o astfel de notificare.
Două departamente guvernamentale, mustrate de organul de supraveghere a datelor din Marea Britanie, pentru că nu au răspuns la timp unor solicitări - Profimedia

Este pentru prima dată în șapte ani când Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) emite o astfel de notificare. Departamentul pentru Comerț Internațional (DIT) a avut cea mai slabă rată de răspuns din toate departamentele guvernamentale, potrivit BBC.

S-au luat măsuri și împotriva Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS). ICO este un supraveghetor independent. Scopul său central este de a promova deschiderea din partea organismelor publice și confidențialitatea datelor pentru persoane.

Biroul Comisarului pentru Informații a emis o astel de notoficare penru „eșecurile persistente” de a răspunde.

A emis această ultimă acțiune împotriva DIT și BEIS pentru ceea ce numește „eșecuri persistente” de a răspunde. A spus că acțiunea vine în momentul în care își reînnoiește abordarea privind reglementarea Legii privind libertatea de informare din 2000, care se angajează să ia măsuri împotriva autorităților publice cu performanțe constant slabe.

Pe acelaşi subiect

Responsabilitatea și transparența în activitatea autorităților publice sunt fundamentale pentru democrație și este rolul ICO să se asigure că dreptul oamenilor de a accesa informații este protejat.

Recomand autorităților publice să învețe lecții din acțiunile pe care le-am întreprins, deoarece vom folosi mai mult competențele noastre în temeiul Legii pentru a promova bunele practici”, a declarat John Edwards, comisatul pentru informații.

Este genul de acțiune fermă și hotărâtă care a fost extrem de necesară pentru a aborda deficiențele grave ale FOI în departamentele guvernamentale. Ar trebui să clarifice autorităților publice cu cele mai proaste înregistrări cu privire la respectarea FOI că există limite. Dacă noul comisar continuă să dea dovadă de mult mai mare determinare și eficacitate în aplicarea Legii FOI, va face o mare diferență în îmbunătățirea modului în care sistemul poate funcționa, în beneficiul public”, a spus el consultantul FOI, Martin Rosenbaum.

DIT a răspuns cu întârziere la mai mult de jumătate din solicitările din ianuarie până în martie

Departamentul pentru Comerț Internațional ICO a spus că DIT a răspuns cu întârziere la mai mult de jumătate din solicitările din ianuarie până în martie. Timpii de răspuns ai departamentului au scăzut în 2021, în ciuda unei creșteri semnificative a cererilor sau a problemelor cunoscute de resurse la departament.

ICO a spus că întârzierile au fost „pur și simplu din cauza eșecurilor procesului intern, mai degrabă decât unor probleme mai semnificative”. Departamentului i s-a spus că trebuie să răspundă oricăror solicitări restante mai vechi de 20 de zile lucrătoare în termen de 35 de zile calendaristice de la notificarea de executare. De asemenea, ar trebui să publice un plan de acțiune care să oficializeze măsuri pentru atenuarea oricăror întârzieri viitoare. Nerespectarea notificării ar putea duce la găsirea departamentului în sfidarea instanței, a fost avertizat.

 „Ne angajăm pe deplin cu obligațiile noastre de transparență și am răspuns la peste 500 de solicitări FOI primite anul trecut. Continuăm să evaluăm și să îmbunătățim procesele noastre interne și vom răspunde la ICO în timp util”, a spus un purtător de cuvânt DTI.

BEIS a înregistrat o creștere de 55% a cererilor din 2020, dar ICO a constatat că procedurile interne ale departamentului au fost cauza întârzierii multor răspunsuri, precum și a creșterii volumului. ICO a spus că, din cauza atenuărilor aduse de BEIS și a angajării sale pozitive cu organul de pază, i s-a emis doar o recomandare de practică, mai degrabă decât o notificare de aplicare. Dar autoritatea de reglementare a spus că ar putea fi emisă o notificare de aplicare dacă performanța nu se îmbunătățește.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Două departamente guvernamentale, mustrate de organul de supraveghere a datelor din Marea Britanie, pentru că nu au răspuns la timp unor solicitări