Antena Meniu Search
x

Foto Ultimul bilet lăsat de un deţinut, înainte să fie executat în SUA. Bărbatul împuşcase mortal doi gardieni, într-o încercare de evadare eşuată. "Îmi pare rău, şi nu pentru că mă aflu la sfârşit"

Un bărbat care a împuşcat mortal doi gardieni de închisoare din Missouri în anul 2000 a fost executat, marţi, după ce guvernatorul şi Curtea Supremă a SUA au refuzat să intervină, deşi mai mulţi juraţi din acest caz au cerut o reducere a pedepsei, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 07.06.2023, 08:23

Michael Tisius, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat în 2001 pentru uciderea adjuncţilor şerifului din Randolph County, Jason Acton şi Leon Egley, ambii neînarmaţi, în timpul unei încercări eşuate de a ajuta un fost coleg de celulă să evadeze din închisoare.

Deţinutul, executat în SUA

Tisius a fost declarat mort la ora 18:10, după ce a primit o injecţie letală, în condiţiile în care Curtea Supremă a SUA a respins două cereri de amânare a execuţiei luni şi alte două marţi, a precizat Departamentul Penitenciarelor din Missouri într-un comunicat, potrivit news.ro.

Avocaţii lui Tisius au susţinut în petiţiile de amânare că acesta ar trebui să fie scutit de pedeapsa cu moartea, având în vedere că avea 19 ani la momentul crimelor şi că suferea de deficienţe cerebrale şi boli mintale pe tot parcursul vieţii.

Pe acelaşi subiect

"Manipulat" să ia parte la evadare

Potrivit avocaţilor săi, Tisius a fost traumatizat de abuzuri fizice grave şi de neglijenţă în copilărie, ceea ce a agravat deficitele cognitive care l-au făcut vulnerabil la manipularea altora, inclusiv a colegului său de celulă mai mare, Roy Vance, care l-a convins pe Tisius să accepte planul nefericit de evadare.

În ultima sa declaraţie, Tisius a spus că a încercat să devină un om mai bun şi şi-a exprimat remuşcările. "Îmi pare rău", a spus Tisius. "Şi nu pentru că mă aflu la sfârşit. Ci pentru că îmi pare cu adevărat rău", a adăugat el.

Şase foşti juraţi dintre cei 12 care au votat în unanimitate pentru a recomanda pedeapsa cu moartea pentru Tisius la procesul său din 2010 au declarat, ca parte a unei cereri separate de clemenţă, că acum sunt în favoarea sau ar accepta închisoarea pe viaţă în locul pedepsei capitale. Guvernatorul Mike Parson, un republican, a refuzat luni cererea de clemenţă.

"Sistemul judiciar din Missouri i-a oferit domnului Tisius un proces corect şi o procedură echitabilă pentru uciderea brutală a doi gardieni de închisoare din Randolph County", a declarat guvernatorul republican într-un comunicat.

Tisius a fost acuzat că a complotat cu Tracie Bulington, iubita de atunci a lui Vance, pentru a-l ajuta pe Vance să evadeze din închisoare după ce Tisius a fost eliberat din penitenciar. El îl cunoscuse pe Vance în timp ce îşi ispăşea pedeapsa pentru încălcarea eliberării condiţionate în urma unui caz de furt minor, potrivit avocaţilor săi.

Doi gardieni au murit

Cei doi gardieni au fost împuşcaţi şi ucişi când tentativa de evadare a eşuat. Bulington şi Vance au fost condamnaţi ulterior la închisoare pe viaţă pentru rolul lor în incident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » Ultimul bilet lăsat de un deţinut, înainte să fie executat în SUA. Bărbatul împuşcase mortal doi gardieni, într-o încercare de evadare eşuată. "Îmi pare rău, şi nu pentru că mă aflu la sfârşit"