Antena Meniu Search
x

Organizatorii unui concurs care își propunea să afle cine este Batman, arestaţi în Egipt. Acuzaţiile oficiale care li se aduc

Patru organizatori ai unui eveniment organizat pe Facebook au fost arestați în Egipt sub acuzația de „planificare a unei revolte" și de folosirea reacțiilor... pentru a face bani". În cadrul evenimentului, participanții își propuneau să afle cine este adevăratul Batman, potrivit BBC, citat de Mediafax.

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 15:34

Organizatorii unui concurs care își propunea să afle cine este Batman, arestaţi în Egipt. Acuzaţiile oficiale care li se aduc
- Profimedia

Evenimentul „Helwan Real Batman Battle" a fost înființat după ce doi utilizatori s-au certat, în glumă, fiecare susținând că el este Batman. Un al treilea le-a propus celor doi să se îmbrace în costume de supereroi și să „ducă o luptă" în cartierul Helwan din Cairo, în noaptea de 13 august, pentru a „rezolva această problemă". „Cine va rămâne în viață este adevăratul Batman", scria în descrierea evenimentului. Postarea a provocat un val de reacții favorabile, inclusiv din partea unor celebrități egiptene.

Arestarea organizatorilor are loc cu 4 luni înainte ca Egiptul să găzduiască un summit ONU

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, canalele de televiziune loiale președintelui Abdul Fattah al-Sisi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eveniment, sugerând că acesta ar putea fi folosit pentru a promova violența împotriva forțelor de ordine. Cunoscutul prezentator de televiziune Lamis al-Hadidi a făcut legătura între data aleasă pentru eveniment și cea de-a noua aniversare a represiunii sângeroase care a urmat răsturnării președintelui Mohammed Morsi de către armată. Peste 900 de persoane au fost ucise în protestele de atunci.

Hadidi i-a avertizat pe telespectatori să nu „ia astfel de lucruri în glumă", deși a recunoscut că totul a început ca o glumă. De asemenea, Hadidi i-a îndemnat pe organizatori să ceară o licență din partea autorităților pentru acest eveniment, menționând că este o cerință legală. Adunările publice neautorizate de peste 10 persoane au fost interzise în Egipt din 2013.

Platformele de socializare sunt încă considerate de mulți egipteni ca fiind ultimul „refugiu sigur" pentru criticii regimului președintelui Sisi. Totuși, aceasta pare a fi o convingere greșită, deoarece există un departament al Ministerului de Interne însărcinat cu monitorizarea platformelor 24 de ore pe zi.

Arestarea organizatorilor „Helwan Real Batman Battle" are loc cu patru luni înainte ca Egiptul să găzduiască un summit ONU privind clima în stațiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie. Activiștii de mediu se tem că guvernul va interzice protestele și adunările pașnice în timpul conferinței.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » Organizatorii unui concurs care își propunea să afle cine este Batman, arestaţi în Egipt. Acuzaţiile oficiale care li se aduc