Antena Meniu Search
x

Curs valutar

EDITORIAL Bianca Iacob. Europa, încotro?

Politica europeană poate pare că e grea, întortocheată, de la distanță, însă funcționează la fel ca politica dâmbovițeană - drumul de la promisiune la misiune este lung. Multe partide, mari familii politice și extremele. Ori de stânga, ori de dreapta. În aceeasi cladire, se parafează drumul european. 

de Bianca Iacob

la 23.05.2024 , 17:18

Bianca Iacob Bianca Iacob

Astăzi, cu două săptămâni înainte de votul pentru schimbarea legislativului de la Bruxelles, are loc dezbaterea principalilor candidați pentru șefia Comisiei Europene - Guvernul Uniunii. Pentru funcție se duelează în strategii și viziuni 5 candidați principali ai partidelor europene. Cel mai cunoscut nume, de departe, este cel al Ursulei von der Layen, actuala președintă a Comisiei. Din familia PPE, șefa Comisiei și-a anunțat candidatura la București. Doar că nu a fost votată în interior cu o majoritate covârșitoare. A pierdut la imagine în scandalul contractelor pentru vaccinurile din pandemie. Așa că e și favorită, dar și contestată. 

Important, toate partidele au putut să numească un candidat și toate partidele au avut posibilitatea să participe la exercițiul democrației, #playingpolics.

Extremele lipsesc. De la dezbatere, nu și din peisaj. 

Articolul continuă după reclamă

Sistemul de Lead Candidat a funcționat în 2014 pentru că liderii grupurilor din PE, după alegeri, l-au susținut puternic pe Jean Claude Junker. 

NU a funcționat în 2019, pentru că liderii din PE nu au susținut un candidat anume. Așa că a decis Consiliul ce a vrut el. 

Oricum, șeful Comisiei Europene este dat de partidul care câștigă aceste alegeri. Deci, lucrurile sunt volatile. Sunt voci care susțin că Mario Draghi e susținut și câștigă teren și că, de fapt, Draghi este cel care va prelua una dintre cele mai importante funcții - șefia Comisiei. 

Și că tot vorbim de funcții. Și președintele Klaus Iohannis negociază. Poate la NATO, poate la Consiliul European, poate comisar european. Tot aici, la Bruxelles, la kilometrul zero al democrației. 

Revenind la dezbatere, va fi live în 27 de state și candidații vor avea întrebari și de la tineri care votează pentru prima dată. De ce? Pentru că e important să alegi ce urmează. Direcția o dăm noi, strategiile le fac ei. 

Să nu uităm că misiunea Uniunii Europene este  aceea de a face din Europa un loc mai sigur şi mai bun de trăit. Și revin - drumul de la promisiune la misiune e foarte lung. Nu a fost candidat român la o funcţie în Parlamentul European care să nu aibă, pe lista sa de promisiuni, şi acest lucru - să facă tot ce îi stă în putinţă aici, la Bruxelles pentru ca România să devină un loc mai sigur şi mai bun de trăit. Undeva, pe drumul de la Bucureşti la Bruxelles, ori în birourile de la Guvern sau de la primărie, aleşii noştri, au uitat ce-au promis. Ori s-au luat cu alte treburi. De aceea e important să Alegem ce urmează. Se vor întâmpla lucruri extrem de importante aici în perioada următoare, pentru că se va decide tot aparatul - legislativ și executiv, al Uniunii Europene. Iar asta va da direcția Uniunii pentru următorii ani. 

Europa are nevoie de democrație ca să nu își piardă identitatea și farmecul.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Opinii » EDITORIAL Bianca Iacob. Europa, încotro?