Antena Meniu Search
x

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa

Confruntarea dintre Emmanuel Macron şi Marine Le Pen va decide nu doar cine îl urmează pe Francois Hollande la Palatul Elysee şi cine va conduce Franţa în următorii ani, ci va decide şi viitorul Europei.

Vezi și

Confruntarea dintre Emmanuel Macron şi Marine Le Pen va decide nu doar cine îl urmează pe Francois Hollande la Palatul Elysee şi cine va conduce Franţa în următorii ani, ci va decide şi viitorul Europei.

47 de milioane de francezi au fost chemaţi la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale. 11 candidaţi au intrat în cursa pentru Palatul Elysee, însă, după sosirea primelor rezultate, Emmanuel Macron a obţinut cele mai multe voturi. La scurt timp, acesta a urcat pe scenă, alături de soţia sa, pentru a le mulţumi susţinătorilor. 

Pe locul doi, la o distanţă destul de mică, s-a clasat Marine Le Pen, care s-a adresat şi ea celor care au votat-o. 

Dezamăgit de rezultate, Francois Fillon a declarat că va continua să lupte împotriva extremei drepte şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi să-l voteze pe pro-europeanul Emmanuel Macron, în cel de-al doilea scrutin al prezidenţialelor de pe 7 mai. Popularitatea lui Fillion a scăzut dramatic în sondaje după ce campania i-a fost puternic afectată de scandalul angajărilor fictive ale soţiei şi copiilor săi. 

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 70%, una dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului Francez de Interne. În timp ce unii mizează pe Emmanuel Macron în turul al doilea , alţii încă nu s-au decis pe cine să trimită la Palatul Elysee.

Din cauza ameninţării teroriste, măsurile de securitate au fost sporite. Ieri, peste 57 de mii de poliţişti au patrulat pe străzile Franţei. Rezultatele primului scrutin au avut, de asemenea, un impact şi asupra pieţelor financiare. Moneda unică europeană s-a apreciat faţă de dolar, iar bursele din Asia au deschis pe plus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa