Antena Meniu Search
x

Înscrierea alianţei electorale USR - PLUS, respinsă de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a respins înscrierea alianței electorale Alianța 2020 USR - PLUS pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Cei doi lideri nu ar figura ca președinți în Registrul Partidelor Politice.

de Redactia Observator

la 07.03.2019, 16:28

Dacian Cioloș și Dan Barna
Dacian Cioloș și Dan Barna consideră decizia drept "o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total" - Mediafax Foto via Hepta

Biroul Electoral Central a respins înscrierea alianței electorale Alianța 2020 USR - PLUS pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Cei doi lideri nu ar figura ca președinți în Registrul Partidelor Politice.

"Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România", sunt de părere liderii celor două formațiuni.

Ambele partide afirmă că au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă, iar pentru acest motiv BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei.

"N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide şi voinţa celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianţa 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianţă şi de toate speranţele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preţ şi prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în şir, să împiedice înregistrarea Mişcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianţa 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susţinerea a aproximativ 20% dintre români", consideră reprezentanţii celor două formaţiuni.

Decizia va fi contestată la Înalta Curte

Liderii USR și PLUS au anunțat că vor contesta decizia la ICCJ. "Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să menţină echilibrul democratic", au declarat reprezentanţii Alianţei.

Liderul PLUS Dacian Cioloş a firmat că Biroul Electoral Central este manevrat politic de către PSD-ALDE.

"Este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total. PSD şi ALDE, împreună cu sateliţii săi, distrug principiul elementar al democraţiei prin încălcarea dreptului de a candida şi a fi ales. Vom face toate demersurile necesare şi vom protesta până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat", spune Cioloş.

El susţine că de la primul anunţ privind intrarea în politică partidul său ţinta celor mai murdare atacuri.

"Când au văzut că nu ne lăsăm intimidaţi, au trecut la manevrarea politică a instituţiilor statului. Fac un apel la toţi membrii PLUS şi USR să se solidarizeze şi să luptăm împotriva acestui act nedemocratic", afirmă Dacian Cioloş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri politice » Înscrierea alianţei electorale USR - PLUS, respinsă de Biroul Electoral Central