Antena Meniu Search
x

Ana Birchall despre OUG 13: "Îmi doresc foarte mult să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă"

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că poziţia Guvernului privind OUG 13 este clară şi oficială şi va fi susţinută şi în Parlament, actul normativ a fost abrogat, şi a subliniat că-şi doreşte un dialog cu toţi factorii implicaţi pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru bunul mers al justiţiei, inclusiv pe tema Codurilor penale. 

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că poziţia Guvernului privind OUG 13 este clară şi oficială şi va fi susţinută şi în Parlament, actul normativ a fost abrogat, şi a subliniat că-şi doreşte un dialog cu toţi factorii implicaţi pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru bunul mers al justiţiei, inclusiv pe tema Codurilor penale. 

"Aşa cum v-am spus şi ieri (vineri - n.r.) suntem într-un proces de evaluare  a priorităţilor, atât din minister, cât şi a priorităţilor din domeniul justiţiei. Şi, aşa cum v-am spus şi ieri şi accentuez şi astăzi, îmi doresc foarte mult să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă, astfel încât să găsim cu cele mai bune soluţii pentru bunul mers al justiţiei", a declarat Ana Birchall, sâmbătă, la Ministerul Justiţiei. 

Ea a reluat că de luni va începe dialogul pe temele deja anunţate. 

"O să încerc şi sper să reuşesc să vorbesc cu toată lumea, inclusiv cu mediul civic, cu jurnaliştii care sunt acreditaţi pe domeniul justiţiei, cu ONG-urile, cu asociaţia judecătorilor, cu Uniunea judecătorilor, practic cu toată lumea', a spus Birchall la Digi 24.

Pe acelaşi subiect

Fiind întrebată dacă va ţine cont şi de părerile CSM, având în vedere avizul negativ pe care Consiliul Superior al Magistraturii l-a formulat cu privire la prevederile OUG 13/2017, Birchall a spus:

"În legătură cu această ordonanţă, punctul de vedere al Guvernului cred că a fost suficient de clar şi este punctul de vedere care va fi susţinut în Parlament, în dezbaterile care vor avea loc în perioada următoare, săptămâna viitoare, nu ştiu când vor fi programate aceste dezbateri în Parlamentul României".

"Această ordonanţă (OUG 13 - n.r.) a fost abrogată şi acesta este punctul de vedere oficial al Guvernului. În rest, îmi doresc foarte mult să ne aşezăm cu calm, cu echilibru, cu transparenţă, cu profesionalism, folosindu-ne fiecare expertiza pe care noi o avem, astfel încât să facem o analiză şi a Codurilor", a declarat ministrul interimar al Justiţiei.

Ea a adăugat că şi în calitatea sa de "om de drept", dar şi ca "orice cetăţean", nu i se pare normal să se decidă de către cetăţeni ce decizie a CCR este obligatorie şi ce decizie nu este obligatorie. 

"Nu mi se pare normal, şi vorbesc acum ca om de drept, o persoană care terminat Dreptul, nu mi se pare, şi, ca orice cetăţean din România, nu mi se pare normal ca să putem să decidem noi ce decizie a Curţii Constituţionale este obligatorie şi ce decizie nu este obligatorie. Eu îmi exprim regretul că anul trecut, când s-au transpus în legislaţia naţională anumite decizii ale CCR, nu au fost armonizate toate prevederile deciziilor CCR, dar asta este altă discuţie", a spus Birchall.

Ea a precizat că îşi doreşte să aibă cu mass-media "o relaţie constructivă, transparentă".

"Aveţi în mine un dialog cinstit, corect, dar v-am solicitat de ieri, daţi-mi şi mie un răgaz să vorbesc cu toată lumea. Nu voi face niciun comentariu pe fond faţă de o lege sau alta până nu o să mă consult cu toţi cei care au un cuvânt de spus în acest domeniu şi mă refer şi la cei care trebuie să apere drepturile omului în România şi la cei care trebuie să aplice legea.(...)Repet, principiul este acelaşi, apărarea drepturilor omului în România, ca în orice ţară, dar şi instrumentele legale, necesare, pentru cei care trebuie să lupte împotriva corupţiei, dar şi să aplice legea conform principiilor de drept şi a unui bun mers al Justiţiei în România. (...) Toată lumea care se uită la televizor, şi dumneavoastră nu ne dorim decât un singur lucru, o bună funcţionare a Justiţiei în România", a afirmat Birchall.

"Nu voi împiedica lupta anticorupţie"

Ministrul Justiţiei a dat asigurări că nu va lua nicio măsură care să împiedice lupta anticorupţie. 

"Este un lucru asumat de noi, e asumat de Guvernul nostru, dacă vă uitaţi în programul de guvernare. Suntem într-o perioadă de evaluare a priorităţilor care trebuie puse în aplicare în perioada imediat următoare. Şi aseară îmi spunea un coleg din minister să ne uităm foarte atent la infrastructura din instanţe, sunt lucruri în derulare, sunt proiecte. Atât cât o să pot eu să în această perioadă, o să fac aşa cum am făcut dintotdeauna, cu aceeaşi  bună-credinţă, responsabilitate, profesionalism, cu aceeaşi exigenţă", a susţinut Birchall. 

Ministrul interimar al Justiţiei a precizat că a venit la conducerea ministerului pe "o perioadă determinată", având două obiective principale. 

"Principalele mele două obiective, dacă pot să spun aşa, unul este asigurarea bunului mers al activităţii curente a ministerului şi doi să încerc să-i aduc pe toţi la aceeaşi masă pentru că eu cred că este important", a afirmat Birchall.

Ea a precizat că îşi va petrece o parte din ziua de sâmbătă la minister pentru studia documente privind subiectele pe care a anunţat că le va aborda săptămâna viitoare. 

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Ana Birchall despre OUG 13: "Îmi doresc foarte mult să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă"