Antena Meniu Search
x

Calendar accelerat pentru învestirea Guvernului Cioloş. Liderul USR are susţinerea a 80 de parlamentari

Birourile Permanente ale celor două Camere se reunesc, luni, de la ora 18:00, pentru stabilirea calendarului privind Guvernul Cioloş, după ce liderul USR a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare la Parlament. Dacian Cioloş sper să obţină votul de învestitură, care s-ar putea desfăşura miercuri, deşi porneşte

De Cornel Preda la 18.10.2021, 15:51
Dacian Cioloş speră să obţină susţinerea parlamentului pentru un guvern monocrom USR
Dacian Cioloş speră să obţină susţinerea parlamentului pentru un guvern monocrom USR - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului au fost convocate pentru luni la ora 18:00 în vederea stabilirii calendarului de învestire a Guvernului Cioloş, au declarat surse parlamentare pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, ar exista un consens la nivelul partidelor pentru un calendar accelerat: marţi să aibă loc audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, iar miercuri votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a depus luni dimineaţă la Parlament lista miniştrilor unui guvern monocolor USR şi programul de guvernare. Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu. În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”.

De câte voturi are nevoie Dacian Cioloş

Pe acelaşi subiect

Dacian Cioloş are nevoie de 234 de voturi pentru a obţine învestirea guvernului monocrom USR. În prezent el se bazează pe cele 80 de voturi ale parlamentarilor USR şi sper să convingă până la vot şi restul de parlamentari să susţină guvernul. Dacian Cioloş se bazează pe faptul că şi celelalte partide ar putea spera că au de câştigat de pe seama guvernării sale.

Ideea a fost împărtăşită şi de ministrul propus Dragoş Pîslaru, care a spus că PNL şi PSD ar putea vota un guvern minoritar al USR din considerente „cinice”. "PNL, cumva, scapă de această situaţie de a fi la guvernare şi ne pot lua pe post de ciuca bătăilor şi să dea în noi toată iarna aceasta şi după ce scăpăm şi de criza sanitară şi de cea energetică să zică că Uite, ei ştiau cum să o rezolve. La PSD e la fel. Ei pot să-şi ia şi popcorn şi să stea să se uite, ei cresc în mod natural”, spune Pîslaru.

Dacian Cioloş spune că este conştient că guvernul ar fi unul fragil, că e un cabinet de criză, dar că oamenii sunt determinaţi să ajute România să treacă peste crizele actuale. 

"Am depus o listă pentru un guvern monocolor al USR. Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice. Suntem într-un moment în care nu ne mai permitem să pierdem nicio secundă. Programul nostru de guvernare poate să pară dur, dar este necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Sperăm ca forţele din Parlament să înţeleagă urgenţa. Soluţia noastră cred că este cea care avantajează pe toată lumea şi politic, şi social", a spus Dacian Cioloş.

Lista miniștrilor Cabinetului Cioloș

 • Prim ministru - Dacian Cioloş
 • Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru
 • Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica
 • Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna
 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean
 • Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu
 • Ministerul Justiţiei - Stelian Ion
 • Ministerul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi
 • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui
 • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu
 • Ministerul Energiei - Cristina Prună
 • Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă
 • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu
 • Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă
 • Ministerul Culturii - Iulia Popovici
 • Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop
 • Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu
 • Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu

Programul de guvernare poate fi consultat AICI.

Care este procedura de învestire a Guvernului

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Ce se întâmplă dacă un candidat primește aviz nefavorabil

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Calendar accelerat pentru învestirea Guvernului Cioloş. Liderul USR are susţinerea a 80 de parlamentari