CCR a admis că există un conflict pe protocoalele SRI, între Parlament şi Parchet
Curtea Constituţională a admis că există un conflict juridic constituţional între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI.
Curtea Constituţională a admis că există un conflict juridic constituţional între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI.
Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.
Surse din cadrul CCR susţin că protocolul încheiat între Parchetul general şi SRI în 2009 a fost declarat neconstituţional în integralitate pe motiv că nu avea bază legală.
Cât despre protocolul dintre Parchet şi SRI, încheiat în 2016, acesta a fost declarat parţial neconstituţional, şi anume art. 6 alineatul1, art. 7 alineatul 1 şi articolul 9. Judecătorii au constatat că acest protocol a fost încheiat în baza unei ordonanţe de urgenţă.
Articolul 6 alineatul 1 prevede că "Parchetul comunică, în mod operativ, nu mai târziu de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării sesizării la Parchet, modul de valorificare a sesizărilor primite de la Serviciu, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu cauza".
Coform articolului 7 alineatul 1, "la solicitarea Serviciului, Parchetul asigură consultanţă, prin specialiştii proprii, în ce priveşte activităţi care fac obiectul cooperării".
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰