Antena Meniu Search
x

Celulă de criză pentru caniculă. Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU să monitorizeze efectele temperaturilor ridicate

Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de joi, 21 iulie 2022, o celulă de criză care va fi destinată monitorizării efectelor temperaturilor ridicate.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 12:23

Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU să monitorizeze efectele temperaturilor ridicate
Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU să monitorizeze efectele temperaturilor ridicate - Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă înfiinţarea unei celule de criză care să monitorizeze, începând de joi, efectele produse de temperaturile foarte ridicate aşteptate în perioada următoare.

Celelalte ministere de linie vor lua măsuri de informare a populaţiei, de coordonare cu ONG-urile şi cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile, a mai spus premierul, el afirmând că şi la nivelul Executivului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii legate de prognoză. Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un pachet de informaţii pentru ca cetăţenii să ştie despre efecte şi punctele de ajutor instalate.

Nicolae Ciucă a arătat că a discutat de asemenea cu reprezentantul ANM şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate. "Am discutat cu reprezentantul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, să funcţioneze, începând de mâine, o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate", a declarat Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai declarat că la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii şi elementele de prognoză, pentru a avea toate măsurile de prevenire luate şi echipamentele operative pentru a putea interveni. ”Am discutat cu şeful DSU în această dimineaţă, sunt toate măsurile în pregătire, de asemenea am discutat ca în situaţii în care se va impune, miinsterele de linie, inclusiv MApN să vină cu sprijin iar celula de monitorizare şi decizie va funcţiona permanent atât timp cât se va impune”, a mai declarat premierul Ciucă. 

Pe acelaşi subiect

Alertă meteo de caniculă în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis coduri galben și portocaliu de caniculă în aproape toată țara, până sâmbătă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat. Potrivit specialiștilor, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii au emis miercuri avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din țară. Potrivit ANM, joi, va fi cod galben în județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dloj, Olt și Teleorman. În aceste zone vremea va fi caniculară.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, o avertizare cod portocaliu va fi în vigoare vineri și sâmbătă în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare cod galben vineri, sâmbătă și duminică.

În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Celulă de criză pentru caniculă. Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU să monitorizeze efectele temperaturilor ridicate