Antena Meniu Search
x

Cine este şi ce avere are preşedintele CJ Prahova Iulian Dumitrescu, suspectat de luare de mită. Anul trecut, liberalul şi-a împrumutat partidul cu 45.000 de euro

Iulian Dumitrescu, preşedintele CJ Prahova, care ar fi vizat, într-un dosar DNA, de acuzaţii de luare de mită şi fals în declaraţii, este şi prim-vicepreşedinte PNL pe Mediu de Afaceri şi Societate Civilă. În cea mai recentă declaraţie de avere, politicianul consemnează împrumuturi consistente către partide şi către persoane fizice, spune că are un credit bancar de 127.000 de euro scadent în 2036 şi datorează 180.000 de dolari unei persoane fizice, cu termen de restituire 2024.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 17:45

Cine este şi ce avere are preşedintele CJ Prahova Iulian Dumitrescu, suspectat de luare de mită. Anul trecut, liberalul şi-a împrumutat partidul cu 45.000 de euro - Facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, vizat joi de percheziţii DNA, este prim-vicepreşedinte al PNL şi unul dintre cei mai influenţi oameni din partid, dar şi un om politic extrem de discret, care evită apariţiile publice. El a deţinut două mandate de senator, unul de senator de Călăraşi şi un altul de senator de Prahova. 

Cine este Iulian Dumitrescu

În vârstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, însă mare parte a carierei sale politice s-a desfăşurat în judeţul Călăraşi. Iulian Dumitrescu a deţinut două mandate de senator din partea PNL: 2012 - 2016 ca senator de Călăraşi, iar 2016 - 2020 ca senator de Prahova. Înaintea alegerilor locale din 2020, el a preluat şefia filialei Prahova a PNL, stabilindu-şi domiciliul în oraşul Plopeni. El a candidat din partea PNL pentru Consiliul Judeţean Prahova, obţinând, în 2020, sprijinul USR. Preşedintele de la acea vreme al USR Prahova, Mihai Poliţeanu, a anunţat public faptul că partidul îl va susţine pe Dumitrescu pentru preşedinţia CJ Prahova. Odată ce a obţinut această funcţie administrativă, Dumitrescu a susţinut în alte funcţii importante vechi colaboratori de-ai săi, pe care i-a adus în Prahova din judeţul Călăraşi, unde ocupaseră funcţii în administraţia din acel judeţ, potrivit News.ro. 

Un exemplu în acest sens este Dumitru Tudone, fost secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, care şi-a făcut mutaţie în judeţul Prahova pentru a lucra în administraţia locală din acest judeţ. Familia lui Tudone este în Călăraşi, afirmă surse apropiate politicianului. La momentul în care a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Tudone era trimis în judeacă de DNA, fiind ulterior achitat. În cei peste trei ani de când conduce CJ Prahova, Iulian Dumitrescu a fost acuzat că ajunge foarte rar la birou, adversarii săi politici afirmând, în discuţii informale, că acesta conduce instituţia "prin telefon". Iulian Dumitrescu a intrat în conflict direct cu primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici care în acest mandat l-a acuzat pe preşedintele CJ Prahova că a făcut mai multe acţiuni sau a respins unele măsuri cu scopul de a prejudicia imaginea publică a edilului din Ploieşti, deşi cei doi au fost aleşi sub sigla aceluiaşi partid.

Pe acelaşi subiect

Ce avere are preşedintele CJ Prahova

Conform celei mai recente declaraţii de avere, completată iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia, un apartament de peste 150 de metri pătraţi achiziţionat în 2008 şi unul de 45 de metri pătraţi cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014. 

În 2023, Dumitrescu menţionează, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal căruia, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro. Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei.

La capitolul "Datorii", el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta. În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova. În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa. 

Iulian Dumitrescu, vizat de procurorii DNA într-un dosar de luare de mită şi fals în declarații

Iulian Dumitrescu ar fi vizat, într-un dosar DNA, de acuzaţii de luare de mită şi fals în declaraţii.

Iulian Dumitrescu este preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi prim-vicepreşedinte PNL pe Mediu de Afaceri şi Societate Civilă. Vizată de ancheta DNA este şi Angelica-Marilena Lambrea, sora preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu. 

Într-o reacție postată pe Facebook, prim-vicepreşedinte PNL spune că nu are nimic de ascuns. "În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns", a scris Iulian Dumitrescu pe Facebook.

Klaus Iohannis, despre ancheta DNA care îl vizează pe Iulian Dumitrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, despre ancheta DNA care îl vizează pe preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL, că nu crede că afectează semnificativ, fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori.

El a mai spus că nu îşi imaginează că va avea, o astfel de acţiune, vreo implicare politică semnificativă, deşi vor fi unii care vor încerca să facă legături. "Am văzut aceste ştiri în această dimineaţă. Nu cred că afectează semnificativ fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă, cel puţin din câte am înţeles din ştiri, spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori", a declarat preşedintele, la Bruxelles. "Nu îmi imaginez că va avea, o astfel de acţiune, vreo implicare politică semnificativă. Sigur, vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar bun trebuie să admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice persoane şi politice dacă apar nişte semnale clare", a mai spus şeful statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Cine este şi ce avere are preşedintele CJ Prahova Iulian Dumitrescu, suspectat de luare de mită. Anul trecut, liberalul şi-a împrumutat partidul cu 45.000 de euro