Antena Meniu Search
x

Congres ALDE. Delegații alianței au adoptat 4 rezoluții: Puterile, dispuse în echilibru în jurul Parlamentului, ultima redută a democraţiei

Delegaţii ALDE au votat, în cadrul Congresului de sâmbătă, patru Rezoluţii, într-una dintre acestea fiind precizat faptul că sarcina politică „cea mai urgentă” este restaurarea constituţionalismului liberal şi organizarea puterilor prin dispunerea lor în echilibru în jurul Parlamentului, „ca izvor unic de drept şi autoritate supremă de control”, scrie News.ro

Delegaţii ALDE au votat, în cadrul Congresului de sâmbătă, patru Rezoluţii, într-una dintre acestea fiind precizat faptul că sarcina politică „cea mai urgentă” este restaurarea constituţionalismului liberal şi organizarea puterilor prin dispunerea lor în echilibru în jurul Parlamentului, „ca izvor unic de drept şi autoritate supremă de control”, scrie News.ro

În textul rezoluţiei „Pentru o cultură politică a libertăţii” este precizat faptul că principalul obiectiv politic al ALDE este acela de a pune în operă un sistem instituţional centrat asupra drepturilor individuale, precum şi dezvoltarea unei comunităţi politice naţionale organizate în cadrul european mai larg, potrivit principiilor libertăţilor civice, politice şi economice, precum şi ale justiţiei şi solidarităţii sociale”.

ALDE propune un proiect politic fondat pe relaţia dintre libertate, democraţie şi prosperitate.

De asemenea, în viziunea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, individul nu este chemat a servi statul ci, dimpotrivă, statul este menit să asigure respectul drepturilor şi libertăţilor individuale, oferind un cadru stabili şi predictibil pentru cooperarea dintre oameni liberi şi egali.  

Pentru ALDE, „sarcina politică cea mai urgentă este restaurarea constituţionalismului liberal şi organizarea puterilor prin dispunerea lor în echilibru în jurul Parlamentului, ca izvor unic de drept şi autoritate supremă de control. Parlamentul rămâne singurul garant al calităţii drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi ultima redută a democraţiei”, mai prevede documentul citat.

Delegaţii ALDE au mai adoptat rezoluţia „Legea în slujba cetăţeanului, nu contra lui”.

„Considerăm că accesul cetăţeanului la cunoaşterea legii a devenit, în ultimii ani, dificilă, astfel că ALDE îşi asumă realizarea următoarelor obiective: declanşarea unui proces de sistematizare şi simplificare legislativă; republicarea unor acte normative pentru a se evita coonflictul de legi; declanşarea unui proces de codificare a unor prevederi care se află în momentul de faţă dispuse în numeroase legi şi HG; realizarea prin intermediul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a unui portal legislativ gratuit care să dea posibilitatea cetăţenilor să cunoască legile”, prevede documentul citat.

În rezoluţia „Ca să fim prin noi înşine, trebuie, în primul rând, să fim noi înşine” este precizat faptul că ALDE refuză să considere România ca făcând parte dn periferia Uniunii Europene.

„ALDe consideră că o Europă puternică este o Europă a naţiunilor. Există voci care spun că unele state, pentru a face un pas înainte, nu trebuie să le aştepte pe altele, faţă de care există anumite decalaje. Aceste opinii concep UE ca având un centru, alcătuit din statele mai dezvoltate, şi o periferie. ALDE refuză să considere România ca făcând parte din periferia Uniunii Europene”, se arată în rezoluţia amintită.

O ultimă rezoluţie votată de ALDE vizează domeniul economic şi prevede susţinerea mai multor priorităţi, precum alocarea până în 2020 a 6% din PIB pentru investiţii şi elaborarea unei strategii unitare pentru marile investiţii prin intermediul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Congresul ALDE mandatează conducerea nou aleasă să susţină, în perioada următoare, următoarele priorităţi: promovarea proiectelor legislative de susţinere a domeniului economic (exemplu – Codul economic, Legea prevenţiei şi Legea lobby-ului şi a registrului de interese); elaborarea de urgenţă a Planurilor de Urbanism General ale localităţilor ţării; inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic; aplicarea Strategiei naţionale de irigaţii; un program naţional pentru societatea digitală; renunţarea la venitul minim garantat; susţinerea investitorilor români în străinătate; elaborarea unui strategii naţionale în contextul Brexit-ului, se arată în Rezoluţia „Noua generaţie de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România”. 

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Congres ALDE. Delegații alianței au adoptat 4 rezoluții: Puterile, dispuse în echilibru în jurul Parlamentului, ultima redută a democraţiei