Antena Meniu Search
x

PRIMA RUNDĂ de negocieri cu partidele care au intrat în Parlament. Concluzia lui Iohannis după încheierea consultărilor - LIVE UPDATE

Astăzi, la Cotroceni, are loc prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.

Astăzi, la Cotroceni, are loc prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.

Update 21:00 - Iohannis: Funcţia de premier va fi dată partidului sau coaliţiei care demonstrează că pot forma o majoritate

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că funcţia de premier va fi dată partidului sau coaliţiei care demonstrează că pot forma o majoritate, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului.

"Am convenit cu toate formaţiunile care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune", a anunţat Klaus Iohannis, la finalul primei runde de consultări.

Pe acelaşi subiect

Întrebat despre varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianţă şi să propună un premier, preşedintele a spus că "aritmetic este posibil". "Dacă este posibil şi politic, vom vedea", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă nu ar trebui, totuşi, ca PSD să fie partidul care dă premierul, având în vedere numărul mare de voturi obţinute, Iohannis spunând că şeful Executivului trebuie să vină de la o formaţiune sau o coaliţie "care îl convinge că va putea avea o majoritate în Parlament".

Klaus Iohannis a comentat şi varianta ca Dacian Cioloş să continue mandatul la Palatul Victoria, spunând că în acest moment nu poate oferi "un răspuns public".

UPDATE 17:00 -  Băsescu: PMP va face parte din orice soluţie politică anti-PSD

Traian Băsescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, declarat după consultările pe care le-a avut cu şeful statului, Klaus Iohannis, că PMP va face parte din orice soluţie politică anti-PSD.

Traian Băsescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, declarat după consultările pe care le-a avut cu şeful statului, Klaus Iohannis, că PMP va face parte din orice soluţie politică anti-PSD.

"L-am informat pe domnul preşedinte că suntem, facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD. Ori la guvernare, ori în Opoziţie, noi suntem în opoziţie cu PSD din motive ideologice si pentru că folosesc resursele in mod populist. I-am spus lui Iohannis că pentru numirea unui premier condamnat există o lege si nu este singura lege. Sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea ţara. Dl. preşedinte ştie şi i-am spus că avem disponibilitatea", a spus Băsescu.

ALDE a precizat că propunerea de prim-ministru pe care Alianţa Liberalilor şi Democraţilor o va sprijini în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, după validarea mandatelor parlamentarilor, va fi stabilită după discuţia cu Partidul Social Democrat.

Update ora 12:00 - Primul partid care a luat parte la consultările de miercuri dintre preşedintele Klaus Iohannis şi organizaţiile care vor intra în Parlament este PNL. 

Preşedintele interimar PNL, Raluca Turcan, a declarat la finalul consultărilor cu Klaus Iohannis că PNL nu a înaintat o propunere de premier, dar că, dacă va fi nevoie de o nominalizare, cu siguranţă va fi vorba despre un om integru.

Ulterior, Raluca Turcan a afirmat că Dacian Cioloș ar fi prima opțiune a PNL pentru funcția de premier al României.

”Am discutat astăzi despre formarea viitorului Guvern. Pentru noi este surprinzătoare rapiditatea cu care PSD-ul își abandonează programul de guvernare și principiile asumate în perioada de campanie electorală”, a declarat Raluca Turcan, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

"Nouă ne pare rău că în perioada de campanie electorală nu am vorbit mai mult despre programul economic al PNL. Nu suntem, în momentul de faţă, în măsura de a face o propunere de premier. Aşteptăm rezultatul consultărilor. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă partidele îşi exprimă în mod public interesul de a servi cetăţeanul, şi deci, în momentul de faţă, nu avem o propunere de premier, dar dacă ar fi să ajungem în situaţia de a face propunerea de premier, cu siguranţă va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele", a mai spus Raluca Turcan. 

”PNL consideră că am anula toate eforturile instituționale de până acum dacă în fruntea României ar fi propusă o persoană condamnată penal. Ar fi un semnal extrem de negativ”, a adăugat preşedintele interimar al liberalilor.

Update ora 11:15  - Consultările dintre preşedinte şi partide au început, prima formaţiune care a venit la Palatul Cotroceni fiind PNL. Şeful statului i-a felicitat "pentru alegere" pe noii membri ai conducerii PNL, Raluca Turcan şi Marian Petrache.

Din delegaţia PNL fac parte preşedintele interimar Raluca Trucar, preşedinţii de organizaţii judeţene Alba şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheorghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

-------------------------------------------

Astfel, PNL va veni la consultări de la ora 11.00, din delegaţie urmând să facă parte preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvaţi România va veni la consultările pentru desemnarea primului-ministru de la ora 12.00, urmând să participe cu o delegaţie de cinci persoane, condusă de către preşedintele Nicuşor Dan, la care se alătură vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.  

De la ora 16.00 vor intra la consultări reprezentanţii UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alătura secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultări de la ora 17.00, cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu. 

La ora 18.00 vor veni să discute cu preşedintele şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri politice » PRIMA RUNDĂ de negocieri cu partidele care au intrat în Parlament. Concluzia lui Iohannis după încheierea consultărilor - LIVE UPDATE