Antena Meniu Search
x

Cum poate fi suspendat preşedintele României. Procedura exactă ce trebuie urmată şi precedentul "Băsescu": nu a fost demis, deşi a fost suspendat de două ori

AUR a anunţat că a iniţiat procedura de suspendare a preşedintelului României. Dacă această procedură va fi dusă la capăt şi va trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se va organiza referendumul de demitere din funcţie a preşedintelui.

de Redactia Observator

la 01.11.2021, 16:38

Cum poate fi suspendat preşedintele României. Procedura exactă ce trebuie urmată şi precedentul "Băsescu": nu a fost demis, deşi a fost suspendat de două ori
- www.presidency.ro

Cum poate fi suspendat din funcţie preşedintele României

Potrivit Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii. Dacă procedura trece de votul Parlamentului, atunci, în maximum 30 de zile se organizează referendumul de demitere.

Procedura de suspendare a preşedintelui este prevăzută de Articolul 95 din Constituţie care prevede că preşedintele poate fi suspendat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, după consultarea Curţii Constituţionale. Procedura se poate aplica doar în contextul săvârşirii de către preşedinte a unor fapte grave care încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele poate merge în Parlament pentru a da explicaţii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Pe durata suspendării preşedintelui, interimatul este asigurat la Cotroceni de către al doilea om în stat, adică de către preşedintele Senatului.

Pe acelaşi subiect

Procedura de suspendare a preşedintelui - precedentul Traian Băsescu

România a trecut de două ori prin această experienţă, în ambele cazuri fiind vorba de aceeaşi persoană. Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie pentru prima dată în februarie 2007, atunci când PSD a iniţiat procedura de suspendare. A doua suspendare s-a produs în 2012 şi în ambele cazuri s-a ajuns la referendum.

Traian Băsescu nu a fost totuşi demis în funcţie. Ambele referendumuri au fost invalidate de către Curtea Constituţională.

Sorin Grindeanu: Suspendarea preşedintelui o vom discuta în momentul în care vine şi USR în acest demers

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a declarat luni că, în momentul în care USR se va alătura demersului de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, social-democraţii vor discuta şi ei acest subiect în forurile de conducere şi vor lua o decizie.

"Văd în discuţii din ultimele săptămâni acest subiect. Nu a fost pe ordinea de zi astăzi a Consiliului Politic Naţional, dar, sigur, dacă domnul Cioloş vine şi aduce şi dânsul în discuţie acest lucru, putem discuta de ce să se întâmple lucrul acesta. După ce nu avem Guvern, probabil că ar fi, din viziunea unora, necesar să nu avem nici preşedinte. Hai să îl vedem pe domnul Cioloş. (...) Dacă vine domnul Cioloş să susţină acest demers, în mod sigur vom face o şedinţă de urgenţă a Consiliului Politic Naţional să clarificăm punctul de vedere al PSD", a afirmat Grindeanu, întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, cum vede un demers înspre procedura de suspendare din funcţie a şefului statului.

AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Este nevoie de 156 de semnături

AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, anunţul fiind făcut luni, într-o conferinţă de presă, de co-preşedintele partidului, George Simion. Anunţul a fost făcut alături de parlamentari AUR, care afişau postere cu mesajul ”Îl dăm jos pe Iohannis pas cu pas”, notează news.ro.

”Astăzi, 1 noiembrie, la începutul lunii, într-o zi de luni, la fel cum anunţam pe 1 septembrie demiterea lui Florin Cîţu, anunţăm, astăzi, iniţierea procedurilor pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis de la mai multe partide că vor semna şi vom apela la sutele de mii se români care ne contacteazăşi ne roagă să îl dăm jos pe Iohannis”, a spus George Simion.

El a precizat că, pentru a nu mai irosi banii românilor, odată cu anticipatele, se va merge şi la referendum. ”AUR va strânge semnături în fiecare localitate şi în diaspora, că şi acolo a strâns multe voturi domnul preşedintele. Preşedintele controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt şi sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate”, a precizat George Simion.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Cum poate fi suspendat preşedintele României. Procedura exactă ce trebuie urmată şi precedentul "Băsescu": nu a fost demis, deşi a fost suspendat de două ori