Antena Meniu Search
x

Premierul Viorica Dăncilă, reclamată pentru discriminare. I-a numit autişti pe europarlamentarii care critică autorităţile de la Bucureşti

Premierul Viorica Dăncilă i-a numit autişti pe europaramentarii care au criticat autorităţile de la Bucureşti.

Vezi și

La nici o lună de la instalarea la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă a provocat revoltă şi plângeri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Premierul i-a numit autişti pe europaramentarii care au criticat autorităţile de la Bucureşti.

Viorica Dăncilă, premierul României: "Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă."

Este declaraţia care a stârnit imediat un val de revoltă, pe reţelele de socializare, din partea Asociaţiilor care apără drepturile persoanelor cu autism.  

Ana Dragu, preşedinte Asociaţia Autism Europa: "Familiile copiilor cu autism sunt efectiv terminate de sistemul social din Romania şi nu sunt sprijinite în recuperarea copiilor, folosirea în modul ăsta a termenului contribuie la înrăutăţirea situaţiei."

În România, una din o sută de persoane are o tulburare din spectrul autismului. Asta înseamnă, spun reprezentanţii ONG-urilor, că există 200 de mii de autişti, care aşteaptă să fie trataţi cu respect de statul român. 

Andreea Sarmas, terapeut care lucrează cu pacienţi cu autism: "Şi eu am în familie un frate cu autism sever şi m-am simtit jinită de faptul că un om al legii, un premier cu atâtea studii poate să folosească atât de greşit cuvantul autist."

Premierul Viorica Dăncilă a încercat astăzi să-şi repare greşeala. 

Viorica Dăncilă, premierul României: "Îmi pare rău că s-a făcut această analogie, nu a fost în intenţia mea si va asigur că nu aş face acest lucru niciodată."

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat. 

Csaba Asztalos, preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării: "Pe adresa de Internet a institutiei au sosit foarte multe scrisori, care au ca obiect aceasta declaratie a doamnei prim ministru. Sunt peste o suta in numai cateva ore. Se va stabili daca s-a savrasit sau nu o fapta de discriminare."

Liuba Iacoblev, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism: "Doamna ministru m-a sunat şi şi-a cerut scuze. Este important să li se atragă demnitarilor atenţia şi în acest mod pentru că nu este singurul care a făcut acest lucru, din nefericire. Şi alţii nici măcar nu şi-au cerut scuze."

Dar scuzele premierului nu rezolvă problemele grave pe care le au aceşti pacienţi în România. Revoluţia fiscală face tot mai dificilă finanţarea ONG-urilor care se ocupă, în locul statului, de recuperarea bolnavilor. De anul acesta, cererea de donare a 2% din impozitul pe venit poate fi depusă doar personal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Premierul Viorica Dăncilă, reclamată pentru discriminare. I-a numit autişti pe europarlamentarii care critică autorităţile de la Bucureşti