Antena Meniu Search
x

Declarațiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu și Kelemen Hunor au afectat independența justiției

Inspecția Judiciară a constatat că declarațiile făcute de deputații Elena Udrea și Kelemen Hunor, liderul UDMR, și Adrian Sârbu, acționar majoritar al Mediafax Group, au afectat independența justiției

Inspecția Judiciară a constatat că declarațiile făcute de deputații Elena Udrea și Kelemen Hunor, liderul UDMR, și Adrian Sârbu, acționar majoritar al Mediafax Group, au afectat independența justiției

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că în urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară s-a concluzionat că afirmațiile publice făcute de Elena Udrea, Kelemen Hunor și Adrian Sârbu au fost de natură să afecteze independența sistemului judiciar în ansamblul său, dar și a judecătorilor și procurorilor care au lucrat în cauzele despre care cei trei au făcut vorbire.

Rapoartele IJ vor fi analize joi în ședința plenului CSM, care va lua o decizie.

În 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ să verifice dacă declarațiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenței procurorilor DNA și sistemului judiciar.

"Ca urmare a afirmațiilor lansate în ultima perioadă în spațiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaților, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activități desfășurate la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor DNA, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", preciza sursa citată.

La aceeași dată, conducerea Consiliului a sesizat Inspecția Judiciară și în cazul declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ''privatizărilor strategice" în care a fost condamnat și fostul ministru Zsolt Nagy.

"Ca urmare a afirmațiilor domnului Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul 'privatizărilor strategice', în care a fost condamnat și fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta '...a fost nedreptățit și a fost sancționat ... Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, ...', conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", arăta CSM.

În cazul afirmațiilor lui Adrian Sârbu sesizarea IJ a fost făcută de conducerea CSM în 3 februarie.

"Ca urmare a afirmațiilor lansate în spațiul public de Adrian Sârbu, acționar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activitățile desfășurate în dosarul 'Mediafax', instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, conducerea CSM (...) a sesizat IJ în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor PÎCCJ, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", preciza CSM.

Cu prilejul acestor anunțuri, CSM a solicitat tuturor factorilor implicați să aibă în vedere faptul că sunt în desfășurare proceduri judiciare și este necesar să fie respectată obligația de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituții fundamentale ale statului de drept.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Declarațiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu și Kelemen Hunor au afectat independența justiției