Antena Meniu Search
x

Declaraţie ŞOC! Băsescu deconspiră planul lui Iohannis privind Referendumul. Ce întrebare ar putea fi în plus pe buletinul de vot

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, este de părere că şeful statului ar putea introduce la referendumul privind lupta anticorupţie şi o întrebare referitoare la reducerea numărului de parlamentari.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, este de părere că şeful statului ar putea introduce la referendumul privind lupta anticorupţie şi o întrebare referitoare la reducerea numărului de parlamentari.

'Azi, preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea: 'Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?'. Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei, ci doar a Legii electorale. În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009', a scris Băsescu, miercuri, pe Facebook.

El aminteşte că, atunci când a fost preşedintele României, a declanşat un asemenea referendum, al cărui rezultat, deşi validat de Curtea Constituţională, nu a fost niciodată pus în aplicare.

'Oare va juca domnul preşedinte Iohannis? În 2009, eu am declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar, citez: 'Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum", explică Băsescu.

Plenul Parlamentului a avizat favorabil luni solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind iniţierea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Declaraţie ŞOC! Băsescu deconspiră planul lui Iohannis privind Referendumul. Ce întrebare ar putea fi în plus pe buletinul de vot