Emoții pentru Ludovic Orban. PSD mai are nevoie de 4 voturi pentru a dărâma Guvernul

De Redactia Observator.
Publicat: 29.01.2020, 20:15.
Actualizat: 29.01.2020, 20:21

Emoţii pentru guvernul Orban după ce azi şi-a asumat răspunderea pe legea alegerilor locale în două tururi. PSD anunţă că mâine la prima oră vine cu moţiunea de cenzură. Se fac calcule în toate taberele. Opoziţia trebuie să mai atragă de partea sa doar patru indecişi pentru a dărâma guvernul.

Emoţii pentru guvernul Orban după ce azi şi-a asumat răspunderea pe legea alegerilor locale în două tururi. PSD anunţă că mâine la prima oră vine cu moţiunea de cenzură. Se fac calcule în toate taberele. Opoziţia trebuie să mai atragă de partea sa doar patru indecişi pentru a dărâma guvernul.

Ludovic Orban, prim-ministru - Vă spun foarte clar! Şi pe două tururi, aşa cum sper să se adopte legea, dar şi pe un tur, tot o să vă batem în alegerile locale, pentru că românii s-au săturat de minciună, de sărăcie, de demagogie şi de bătaia de joc pe care le-aţi administrat-o în ultimii trei ani de zile.

A fost mănuşa aruncată de premier PSD-ului, după ce guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru legea alegerilor locale în două tururi. Reacţia a venit imediat.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD - Mâine dimineaţă vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

PSD a făcut deja calcule

Riscă să piardă între 600 şi 800 de primari din cei peste 1600 pe care îi are, în cazul alegerilor în două tururi. Şi UDMR ar pierde până la 20 la sută dintre cei aproape 200 de edili. PNL, în schimb, ar putea câştiga în plus 500 de fotolii de primar faţă de cele 1.100 luate la alegerile din 2016.

Ludovic Orban, prim ministru - Au fost situaţii în care un primar a fost votat de 10 la sută din cetăţenii cu drept de vot dintr-o comunitate locală.

Ludovic Orban, prim ministru - Aproape 50 de candidaţi au fost aleşi în condiţiile în care nu au întrunit nici 30% din numărul de voturi.

Opoziţia face acum calcule. Are nevoie de 233 de voturi pentru a dărâma guvernul. Cu sprijinul UDMR, poate conta în prezent pe 228 de voturi.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD - Nu avem matematic numărul, dar nici guvernul Orban n-a avut matematic când a fost investit.

Curtea Constituțională, lovitură pentru PNL

Până la moţiune, guvernul a primit o lovitură din partea Curţii Constituţionale. Judecătorii au stabilit azi că asumarea răspunderii Guvernului pe alte două proiecte a fost neconstituţională. Este vorba despre proiectul care modifica vechimea de intrarea în magistratură şi cel care obliga autorităţile locale să subvenţioneze transportul la şcoală pentru elevi.

Ludovic Orban, prim-ministru - Prin decizia Curţii se adoptă poziţia PSD care PSD îşi doreşte ca copiii noştri să nu mai ajungă la şcoală.

Curtea a stabilit că Guvernul nu îşi poate asuma răspunderea pe cele două proiecte pentru că unele similare erau deja în dezbatere în Parlament. Şi pentru alegerea primarilor în două tururi există un proiect de lege în Parlament.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD - Eu mă aşteptam ca astăzi, primul ministru să nu mai vină în faţa Parlamentului cu o asumare a răspunderii după o asemenea decizie a Curţii Constituţionale.

Moţiunea de cenzură ar putea fi votată, cel mai probabil, între 10 şi 14 februarie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.