Antena Meniu Search
x

Guvernul va da luni o Ordonanță de Urgență pe legile justiției, anunță Teodor Meleșcanu

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, vineri, că Guvernul se va întruni luni, 15 octombrie, în sedință pentru a adopta o Ordonanță de Urgență privind cele trei legi ale justiției, pentru a le pune în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Guvernul va da luni o Ordonanță de Urgență pe legile justiției, anunță Teodor Meleșcanu - Hepta

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, vineri, că Guvernul se va întruni luni, 15 octombrie, în sedință pentru a adopta o Ordonanță de Urgență privind cele trei legi ale justiției, pentru a le pune în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.

"Da. Era programată o şedinţă la ora 9,00. În principiu este anunţată această dată, urmează să fie confirmată", a declarat ministrul de Externe, întrebat dacă luni dimineaţă va avea loc şedinţă de Guvern pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind legile justiţiei.

De asemenea, Meleşcanu a precizat că tot luni premierul Viorica Dăncilă va începe o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite, informează news.ro.

"Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marţi şi miercuri. Vor fi Dubai şi Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe.

El a făcut aceste declaraţii la finalul unei întâlniri cu Liviu Dragnea şi cu Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a emis vineri decretul de promulgare a modificării Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, care a fost contestată de mai multe ori la Curtea Constituţională, atât de şeful statului, cât şi de partidele de opoziţie şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind epuizate toate căile de atac. 

Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul acestei luni că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, iar în 4 octombrie el spunea că proiectul de OUG este gata şi va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede.

Ministrul Justiţiei afirma, în urma unor discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, că din recomandările Comisiei de la Veneţia "va fi preluat ceea ce trebuie preluat": ŢVom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (...) Nu vă dau exemple. (...) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”.

În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor,  dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Guvernul va da luni o Ordonanță de Urgență pe legile justiției, anunță Teodor Meleșcanu