Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Iohannis, la reuniunea NATO de la Bucureşti: Unitatea transatlantică în contextul războiului a fost "o surpriză strategică pentru Rusia"

Unitatea transatlantică în contextul războiului din Ucraina a fost "o surpriză strategică pentru Rusia", a afirmat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul Reuniunii Liderilor de la München, într-un eveniment grandios organizat la Bucureşti, care a devenit în această săptămână capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice. Preşedintele a catalogat războiul pornit de Rusia în Ucraina drept "un asalt în toată regula la adresa valorilor şi principiilor noastre fundamentale, ale arhitecturii securităţii euro-atlantice", nu doar o agresiune la adresa Ucrainei. 

De Redactia Observator la 28.11.2022, 15:57
Iohannis, în cadrul Reuniunii Liderilor de la München: Unitatea noastră transatlantică a fost o surpriză strategică pentru Rusia
Iohannis, în cadrul Reuniunii Liderilor de la München: Unitatea noastră transatlantică a fost o surpriză strategică pentru Rusia

"Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică şi mai robustă din această criză. Suntem mai uniţi, mai hotărâţi să ne apărăm valorile fundamentale: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege prietenii şi aliaţii. Unitatea înseamnă şi solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue în mod coordonat. Toţi partenerii trebuie să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi democraţia atât cât este nevoie", a punctat şeful statului, în alocuţiunea din cadrul Reuniunii Liderilor de la München.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Le poti actualiza de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile pentru publicitate targetata

Iohannis a reiterat în acest context că "războiul iraţional pornit de Rusia pe 24 februarie nu este o agresiune doar la adresa Ucrainei, ci un asalt în toată regula la adresa valorilor şi principiilor noastre fundamentale, ale arhitecturii securităţii euro-atlantice", scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Iohannis: Parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză

"Acum, forţa noastră comună, robusteţea şi valorile democratice ne sunt puse la încercare în mod istoric. La nouă luni după ce a început conflictul din Ucraina, am primit lecţii care sunt evidente. Două rezultate sunt foarte clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre şi-a demonstrat importanţa strategică pentru securitatea euroatlantică şi pentru stabilitatea globală", a arătat şeful statului.

Iohannis a vorbit despre susţinerea pe care ţara noastră a acordat-o Ucrainei.

"România, ca stat membru NATO şi UE cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, s-a aflat de la început în prima linie a răspunsului la această criză multi-dimensională provocată de agresiunea Rusiei: prin gestionarea a peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România; prin asigurarea livrării asistenţei umanitare substanţiale din România şi din alte state; prin facilitarea tranzitului grânelor şi a altor produse agricole din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală - peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România. Aceste eforturi de sprijin trebuie să continue să figureze cu prioritate pe agenda transatlantică", a punctat Iohannis.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Iohannis, la reuniunea NATO de la Bucureşti: Unitatea transatlantică în contextul războiului a fost "o surpriză strategică pentru Rusia"