Antena Meniu Search
x

Întâlnirea dintre Iohannis şi Trump, de la Casa Albă, analizată de un specialist

"România are un viitor strălucit". Acesta este mesajul pe care l-a transmis cel mai puternic om al lumii, în urma întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis. În cele 90 de minute de discuţii oficiale, la Casa Albă, ţara noastră nu a primit însă un răspuns clar în problema ridicării vizelor.

De Redactia Observator la 21.08.2019, 20:56
Vezi și

"România are un viitor strălucit". Acesta este mesajul pe care l-a transmis cel mai puternic om al lumii, în urma întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis. În cele 90 de minute de discuţii oficiale, la Casa Albă, ţara noastră nu a primit însă un răspuns clar în problema ridicării vizelor. Într-o declaraţie comună, Washingtonul şi Bucureştiul şi-au dat mâna pentru întărirea parteneriatului energetic. Cei doi şefi de stat au făcut schimb şi de cadouri. Klaus Iohannis a oferit un stilou şi a primit o şapcă personalizată în stilul Trump.

În salutul Gărzii de Onoare, preşedintele Klaus Iohannis este primit pe peluza Casei Albe de cel mai puternic om al lumii. Relaxaţi şi zâmbitori, cei doi şefi de stat şi-au început întâlnirea de lucru, în Biroul Oval, gratulându-se reciproc. A fost şi momentul în care Donald Trump a declarat că ar vrea să viziteze România. 

Imprevizibil, ca de obicei, liderul american l-a pus în încurcătură pe Klaus Iohannis. 

În Biroul Oval, preşedintele american a evitat să vorbească despre problema vizelor. 

Restul minutelor din cele 90, alocate întrevederii, au fost rezervate discuţiilor strategice. Donald Trump şi-a întrerupt concediul pentru întâlnirea cu preşedintele României şi i-a adus la masă pe cei mai puternici oameni din administraţie, inclusiv pe vicepreşedintele Mike Pence şi pe secretarii responsabili de domeniile vitale pentru interesele Americii. Nu la fel de puternic a fost reprezentată partea română.

Mihnea Predeţeanu, consultant politic: Poate că ar fi fost o idee foarte bună ca delegaţia României să fie puţin mai amplă şi anume să avem oameni şi reprezentanţi şi ai guvernului acolo, care să poată la un moment dat, după această întâlnire, să descarce absolut tot ceea ce s-a discutat acolo în ceva concret, ceva palpabil

Klaus Iohannis a primit un cadou inedit de la omologul său american: o şapcă albă pe care scrie "Să facem România măreaţă din nou". Mesajul este similar cu cel folosit de Trump în campania electorală.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Preşedintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii îl dau relaţiei cu Statele Unite ale Americii. Sunt convins ca parteneriatul nostru strategic va continua să genereze rezultate pozitive

"Relaţia României cu Statele Unite are un viitor strălucit", a fost titlul unui comunicat de presă emis de Casa Albă chiar în timpul discuţiilor încheiate cu semnarea unei declaraţii comune. 

Ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, mărirea numărului de soldați americani prezenți pe teritoriul țării noastre, colaborarea cu SUA în combaterea riscurilor cibernetice din reţelele 5G şi întărirea parteneriatului din domeniul energetic au fost punctele fierbinţi. 

Mihnea Predeţeanu, consultant politic: Mă aştept ca, într-adevăr, acum, România să beneficieze de această a doua vizită a preşedintelui Iohannis acolo şi să extragem ceva cu adevărat benefic şi palpabil din tot ce s-a întâmplat

De la Washington, mesajul preşedintelui către premier a fost unul ironic, atunci când a fost întrebat de ce nu s-a consultat cu Guvernul. 

Unii dintre miniştri care au lipsit de la discuţiile de la Casa Albă îi cer lui Klaus Iohannis un raport oficial pe care să-l prezinte în Parlament.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Întâlnirea dintre Iohannis şi Trump, de la Casa Albă, analizată de un specialist