Antena Meniu Search
x

Video Preşedintele american Joe Biden a participat, în premieră, la summitul Bucureşti 9 găzduit de Klaus Iohannis

După 120 de zile de mandat, preşedintele SUA a făcut o vizită la Bucureşti. Ce-i drept, virtual. Joe Biden a participat la summitul Bucureşti 9, o premieră pentru un şef de stat american. Este replica preşedintelui Statelor Unite la atitudinea tot mai agresivă a Moscovei. Summitul, găzduit de Klaus Iohannis, reuneşte şefii de state de pe flancul estic al NATO.

de Andra Dolana

la 10.05.2021, 20:54

Vezi și
  • Joe Biden, vizită virtuală la Bucureşti
  • Preşedintele american a participat la summit, după 7 ani de la vizita de la Palatul Cotroceni

Virtual, timp de 30 de minute, preşedintele celui mai puternic stat din lume s-a aflat la Bucureşti. Joe Biden a participat la summitul statelor de pe flancul estic al NATO. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate transatlantică şi unitate înaintea summitului NATO din 14 iunie. Am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic.

Este, practic, răspunsul preşedintelui american la tensiunile provocate în ultimele luni de preşedintele Rusiei. 

Hari Bucur-Marcu: Flancul de Est al NATO n-ar exista dacă n-ar exista acest comportament agresiv din partea Moscovei. Practic face un gest strategic de a confirma că America rămâne în continuare hotărâtă să îşi îndeplinească toate promisiunile pe care le-a făcut pentru asigurarea securităţii în această regiune. 

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, în vizită la Palatul Cotroceni în urmă cu şapte ani

În 2014, când Joe Biden păşea pentru prima dată în Palatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui României de atunci, Traian Băsescu, tot conflictul dintre Ucraina şi Rusia era pe agenda discuţiilor. Moscova anexa Crimeea ilegal. Biden era vicepreşedintele Statelor Unite în administraţia Obama. 7 ani mai târziu, Rusia încă pune pe jar NATO. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Recent, am fost cu toții martorii întăririi forțelor Federației Ruse în zona Mării Negre. 

Rusia este tot mai agresivă şi încearcă să destabilizeze statele pe care le-a avut sub influenţă înainte de căderea Cortinei de Fier. Luna trecută, Moscova a mobilizat la graniţa cu Ucraina zeci de mii de soldaţi şi a suplimentat numărul sistemelor de rachete de pe flancul de Est. 

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: Am avut relocare de forţe armate ruse către graniţa ucraineană şi o potenţială invazie rusească în Ucraina. Avem teritorii ucrainene ocupate. Nu ne putem întoarce privirea de la această parte a continentului. 

În ultima lună, Rusia şi-a retras o parte dintre militarii mobilizaţi lângă Ucraina, însă nu renunţă la provocări. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Azi, vedem gloate de persecutori care nu au fost anihilate, urmaşi de-ai lor, care încearcă să rescrie istoria, să legitimeze tradători şi criminali, care au mâinile pătate de sângele a sute de mii de oameni paşnici.

La summitul B9, a fost prezent la Bucureşti preşedintele Poloniei. Ceilalţi 7 şefi de state din Formatul Bucureşti au participat la summit prin videoconferinţă. La fel şi secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Preşedintele american Joe Biden a participat, în premieră, la summitul Bucureşti 9 găzduit de Klaus Iohannis