Politic

Legea Educaţiei, sub o nouă reformă. Deputaţii vor prag de admitere la liceu, ministrul se opune

Publicat pe 15.05.2018 la 19:11 Actualizat pe 15.05.2018 la 21:53

Legea Educaţiei trebuie schimbată, din nou. Este decizia ministrului Valentin Popa, care va anunţa mâine noile direcţii din învăţământ. Propuneri de modificare vin şi din partea deputaţilor, care cer introducerea unui prag de admitere la liceu.

Legea Educaţiei trebuie schimbată, din nou. Este decizia ministrului Valentin Popa, care va anunţa mâine noile direcţii din învăţământ. Propuneri de modificare vin şi din partea deputaţilor, care cer introducerea unui prag de admitere la liceu. Toate schimbările nu repară însă realitatea. În Brăila, există chiar acuzaţii că elevii sunt constrânşi să nu dea examene, pentru a nu trage în media judeţului.

În privinţa noii legi a Educaţiei este, într-adevăr, o mare provocare, a fost întotdeauna o provocare pentru un ministru, a declarat chiar cel aflat la cârma învătământului, ministrul Valentin Popa.

O provocare pentru cel de-al 25-lea ministru al României postdecembriste. Vrea să-şi pună şi el amprenta pe sistem. 23 de consilieri ministeriali, dintre care cinci din străinătate, lucrează la o nouă reformă. Pentru a o suta oară, în ultimii 7 ani.

Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie
Aproape săptămânal avem în avizare o modificare la legea 1/2011.

Pragul pentru admiterea în liceu este cel mai recent amendament aflat pe agenda deputaţilor. Pentru că elevii trebuie să urmeze obligatoriu 10 clase, notele mici nu îi împiedică în prezent să intre la liceu. Anul trecut, admiterea s-a făcut şi cu media 2. A introduce o medie minimă îl sperie însă pe ministru.

Valentin Popa, ministrul Educaţiei:
Introducerea unui prag la liceu e posibil să ducă şi la abandon şcolar mai ridicat, e posibil să depopulăm anumite licee.

O situaţie care se întâmplă deja, în ciuda sutelor de schimbări legislative. În ultimii trei ani, unul din cinci elevi a abandonat şcoala înainte de terminarea celor 10 clase obligatorii.

Generaţia cobai pentru planurile autorităţilor din Euducaţie mai are o caracteristică.

Aproape jumătate dintre elevii de până în 15 ani sunt analfabeţi funcţional, adică nu pot aplica în viaţa reală ceea ce învaţă în sala de clasă.

Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie:
Nu este o generaţie de sacrificiu, probabil că sunt două deja!

O situaţie pe care autorităţile încercă să o cosmetizeze, acuză ONG-urile preocupate de Educaţie. În Brăila, elevilor de clasa a opta mai puţin pregătiţi li s-ar fi interzis participarea la Evaluarea Naţională, pentru a nu trage în jos media judeţului.

Laura Greta Marin, reprezentant ONG:
Diriginta sau profesorul sau directorul şcolii le dă de ales. Fie îi lasă corigenţi la anumite materii, fie îi trece cu condiţia să nu se înscrie la testele naţionale pentru că şi aşa nu au nicio şansă.

Autorităţile neagă, însă, că ar exista o astfel de practică în judeţ.

Dan Gheorghita, Insp. gen. adj. ISJ Braila:
În 2016 au fost 2.277 de elevi promovaţi, dintre care la Evaluarea Naţională s-au înscris 2.023 de elevi, iar ceilalţi au fost repartizaţi la şcoala profesională.

Inspiraţia pentru noua lege a Educaţiei a venit din sistemul ţărilor nordice. Valentin Popa este impresionat că în Norvegia, elevii care locuiesc departe de şcoală, sunt transportaţi cu elicopterul.

În articolul

Legea Educaţiei, sub o nouă reformă. Deputaţii vor prag de admitere la liceu, ministrul se opune

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Mușețelul a crescut din asfaltul Autostrăzii Transilvania, pe o porțiune de drum nefolosită din Clujpe observatornews.ro
Programul Prima Casă va deveni Noua Casă. Guvernul vrea dublarea plafonuluipe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Un studiu ne arată că nu doar plămânii sunt afectaţi de coronavirus, ci întregul organismpe antenasport.ro
Un român care transporta cocaină de peste un milion de lire sterline printre legume şi fructe  a fost condamnat la 6 ani de închisoarepe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Horoscop rune 13-20 iulie 2020, cu Mihai Voropchievici. Scorpionii sunt favorizați, Capricornii intră sub protecție divinăpe antena3.ro
Horoscop cu Mariana Cojocaru pentru săptămâna 11-17 iulie 2020. Racii sunt în situații limită, Berbecii află secrete ascunsepe antena3.ro
Cum se foloseste, de fapt, kitul de reparatie roti aflat pe toate masinile BMW fara roata de rezervape cars.ro
Ungurii jubilează, este bucurie mare! Ce se va întâmpla în Transilvaniape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro