Meniu LIVE
Search
x

Ministrul Finanţelor le-a făcut cinste cu ţuică omologilor de la Bruxelles

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le-a făcut cinste omologilor europeni cu o ţuică. În schimb, le-a cerut să renunţe la taxele pe care trebuie să le plătească ţăranii pentru bătura tradiţională, făcută acasă.

De Redactia Observator la 13.03.2019, 22:13
Vezi și

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le-a făcut cinste omologilor europeni cu o ţuică. În schimb, le-a cerut să renunţe la taxele pe care trebuie să le plătească ţăranii pentru bătura tradiţională, făcută acasă.

Atmosfera s-a relaxat, dar decizia a rămas în aer.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Aveţi fiecare în faţă niște mici amintiri, un cadou din partea preşedinţiei române. Vă invit să le priviţi, sunt semnul tradiţiei şi moştenirii culturale, dar e totuşi alcool, aşa că vă invit să le degustaţi mai târziu.

Cu pălinca pe masă, discuţia a curs prieteneşte. Un oficial european n-a mai avut răbdare să se încheie discursul şi şi-a pus un pahar.  

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice: Deocamdată, eu mă abţin, dar voi gusta mai târziu, cu nostalgie.

Eugen Teodorovici le-a cerut miniştrilor de finanţe din statele Uniunii Europene să îi scutească de taxe pe cei care fac mai puţin de 750 de litri de tărie. Adică pe cei care fac ţuică sau pălincă acasă.

Propunerea e aplaudată la ţară.

Un litru de pălincă este vândut cu 30 de lei şi este accizat, conform normelor europene, în funcţie de tărie. În cazul pălincii, cu 8,23 lei pe litru.

În județul Bihor, conform tradiției, tăria palincii trebuie să aibă cel mult 52% alcool pur. Cu ajutorul acestui cazan, în toamna anului trecut, au fost obținuți 160 de litri de pălincă de prune. Pentru această cantitate, acciza datorata este de peste 1.300 de lei. Aici se mai adaugă și cheltuielile cu apa, curent și lemnele pentru foc.

În toată ţara, doar 700 de gospodari au declarat că fac ţuică, pălincă sau rachiu la cazan, de teama accizelor. Cei care produc ţuică dar nu recunosc riscă până la 5.000 de lei amendă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Ministrul Finanţelor le-a făcut cinste cu ţuică omologilor de la Bruxelles