Antena Meniu Search
x

Video Nicolae Ciucă mai are 72 de ore să formeze un guvern. Intervenţia preşedintelui îl poate salva: Klaus Iohannis ar putea obliga PNL să revină la USR

Premierul desemnat mai are 72 de ore să vină în Parlament cu un program de guvernare şi o echipă de miniştri, iar negocierile sunt în blocaj total. PNL pune condiţii de neacceptat şi pentru USR şi pentru PSD. Iar fără susţinerea unuia dintre aceste două partide, Nicolae Ciucă nu are nicio şansă să ajungă la Palatul Victoria. Ultima speranţă a premierului desemnat e intervenţia lui Klaus Iohannis.

de Larisa Bernaschi

la 27.10.2021, 19:50

Vezi și

"Nu îmi voi depune mandatul!", a declarat Nicolae Ciucă, premierul desemnat. În curând ar putea fi însă forţat să o facă. Sâmbătă cel târziu, Nicolae Ciucă trebuie să aducă în Parlament un program de guvernare şi o listă de miniştri. Doar că negocierile sunt în blocaj. A două rundă de discuţii cu PSD la o vilă de protocol a eşuat aseară. Social-democraţii nu doar că vor la guvernare, vor chiar şapte ministere.

"Am și înaintat zece măsuri urgente pe care ar trebui să le ia orice guvern care este învestit", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Liberalii, prin vocea lui Florin Cîţu, au refuzat. Şi armistiţiul propus de Nicolae Ciucă să fie învestit cu miniştri tehnocraţi pe o perioadă de trei luni s-a lovit de un zid. Social-democraţii au spus că acceptă, doar dacă acceptă şi USR. Iar USR a spus nu. "E nevoie de un Guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament", a declarat Dacian Cioloş, preşedintele USR.

Klaus Iohannis i-ar putea forţa pe liberali să accepte fie PSD, fie USR la guvernare

Cei de la USR vor refacerea Coaliţiei. Dar Nicolae Ciucă nu are acordul PNL pentru asta. "În acest moment, mandatul meu este să negociem pentru un Guvern minoritar, PNL-UDMR", spune Nicolae Ciucă. Aşa că premierul desemnat se uită cu speranţă spre Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis se întoarce mâine în România, după o vizită de stat în Egipt, şi i-ar putea forţa pe liberali să accepte fie PSD, fie USR la guvernare.

"Până mâine mai avem timp, dați-ne voie să acumulăm toate datele și informațiile și o să ajungem să discutăm cu dumnealui situația la zi!", mai spune Nicolae Ciucă, premierul desemnat. De trei săptămâni, la Palatul Victoria avem un Guvern cu puteri ciuntite. Dacă Nicolae Ciucă nu trece de Parlament, toate procedurile se reiau. Klaus Iohannis ar trebui să cheme iar partidele la negocieri şi să desemneze un alt premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă mai are 72 de ore să formeze un guvern. Intervenţia preşedintelui îl poate salva: Klaus Iohannis ar putea obliga PNL să revină la USR