Antena Meniu Search
x

Preşedintele Klaus Iohannis: Am decis să o desemnez pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la ora 17.30, şi va anunţa dacă acceptă propunerea de prim ministru venită de la PSD, Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă la ora 17:30 dacă acceptă propunerea de prim-ministru venită de la PSD

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la ora 17.30, şi va anunţa dacă acceptă propunerea de prim ministru venită de la PSD, Viorica Dăncilă.

UPDATE 18:21: Prima declaraţie a premierului desemnat, Viorica Dăncilă: "Mulţumesc domnului preşedinte Iohannis, domnului preşedinte Dragnea, colegilor de alianţă, pentru încrederea acordată. Pentru noi e importantă punerea în practică a programului de guvernare. Pentru noi şi pentru români. E important să pregătim cum se cuvine anul centenarului şi preluarea preşedinţiei UE."

UPDATE 17:30 - Declarațiile președintelui Iohannis:

- Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de desemnarea primului ministru. Astăzi am ascultat oamenii politici. Am reuşit ieri, aseară, astăzi, între întâlniri, să ascult şi opiniile oamenilor, să citesc mesaje inclusiv pe reţelele de socializare. Sunt foarte multe opinii şi foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor. Sunt multe argumente legate de politica internă, de politica externă şi de securitate a României.

- Am ascultat şi am citit cu atenţie toate aceste opinii şi argumente şi le-am cântărit. Fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau? În primul rând această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale în materie de desemnare. Aici, argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În parlament, îmi este foarte clar, PSD dispune de o majoritate.

- Atunci, cântărind toate argumentele, am decis să dau PSD-ului încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar, acum, PSD-ul trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări.

- Invit pe toţi cei invitaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine, Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată şi noul guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele, mai degrabă decât să le încurce.

Consultări la Cotroceni

Liderii partidelor parlamentare au mers miercuri la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea premierului.

Şeful statului s-a întâlnit mai întâi cu delegaţia PSD - ALDE, formată din Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute, Liviu Dragnea declarând că sunt suficiente argumente ca Viorica Dăncilă să fie desemnată premier.

Delegaţia liberală a stat aproape o oră la întâlnirea cu şeful statului, la final liderul PNL Ludovic Orban afirmând că liberalii şi-au prezentat opţiunea pentru anticipate şi că PNL este dispus că înceapă negocieri pentru o nouă majoritate.

Liderul USR Dan Barna a declarat că formaţiunea sa susţine un premier care să nu fie numit de PSD, iar soluţia “decentă” pentru România este aceea a alegerilor anticipate.

Liderul PMP Traian Băsescu a afirmat că i-a propus pentru funcţia de premier pe europarlamentarul Siegfried Mureşan şi pe preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că responsabilitatea guvernării este a celor care au câştigat alegerile în 2016, dar că deocamdată nu se poate propunţa nici pentru, nici împotriva Vioricăi Dăncilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Preşedintele Klaus Iohannis: Am decis să o desemnez pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier